Elkapják Katalónia volt elnökét?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Várhatóan ma dönt a spanyol központi büntetőbíróság arról, hogy kiad-e európai elfogatóparancsot Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és kormányának négy volt tagja ellen, akik jelenlegBrüsszelben tartózkodnak.

Nem jelentek meg

Az ügyészség csütörtökön kezdeményezte ezt a lépést, miután az érintettek nem jelentek meg a bíróságon az idézésre.

Hárman közülük, Carles Puigdemont, Mertitxell Serret és Antoni Comín kérvényezték, hogy videokonferencián tehessenek vallomást, de ezt Carmen Lamela bíró elutasította.

A tárgyaláson megjelent a leváltott katalán kormány kilenc tagja, akik közül nyolcat előzetes letartóztatásba helyeztek. Egyedül Santi Vila védekezhet szabadlábon, de csak, ha kifizette az 50 ezer eurós (15,5 millió forintos) óvadékot.

Így fogadták a döntést

A döntés ellen tüntetés kezdődött több katalán városban kora este. Barcelonában a parlament épületénél gyűlt össze nagy tömeg, amely a "politikai foglyok szabadon bocsátását" követeli. Csakúgy mint Lleidában és Gironában.

"Katalónia legitim kormányát bebörtönözték az elveikért és amiért hű maradt a parlament által elfogadott megbízatásához" - írta a Twitter-oldalán a bírósági döntést követően Carles Puigdemont.

A bebörtönzöttek szabadon engedésére szólított fel rendkívüli sajtótájékoztatóján Ada Colau, Barcelona polgármestere is, aki aránytalannak nevezte a bírói döntést, amit egyúttal támadásnak tart a katalán intézmények és az állam demokratikus alapelvei ellen.

Tovább bonyolódik a katalán helyzet

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök kedden kijelentette, hogy nem kér politikai menedékjogot Belgiumban, mondván, nem ezért utazott egykori kormánya több tagjával együtt Brüsszelbe, hanem mert az "Európa fővárosa". A spanyol alkotmánybíróság közben felfüggesztette kedden Katalónia függetlenségi deklarációját, amelyet a katalán parlament múlt héten pénteken szavazott meg - adta hírül az alkotmánybíróság szóvivője.

Sajtóértekezletén Puigdemont rámutatott: az ügyüknek semmi köze a belga politikához, kifejezetten Brüsszelbe, "Európa szívébe" jöttek, hogy felhívják a figyelmet "Katalónia problémájára".

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lassabban, de továbbra is erősödik a spanyol gazdaság »