Előáll a tervekkel Obama

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az októberben kezdődő 2015-2016-os pénzügyi évben nagyjából 4000 milliárd dollár kiadással, 3530 milliárd dollár bevétellel és 474 milliárd dollár hiánnyal számol a Barack Obama amerikai elnök által javasolt költségvetési tervezet.

A Fehér Ház, az előzetes tájékoztatás szerint, egyensúlyt szeretne teremteni a felelős fiskális politika, valamint a középosztály támogatása és az infrastrukturális fejlesztések között. A tervezetben kisebb hangsúlyt kap a költségvetési hiány csökkentése, mint korábban, de a Fehér Ház szerint a kiadások visszafogása, a gazdasági növekedés és az adóbevételek növekedése így is megteremti a deficit mérsékléséhez szükséges körülményeket.

Az amerikai Kongresszusi Költségvetési Hivatal (CBO) számításai szerint rövid távon nagyjából pontosak a Fehér Ház számai. A CBO szerint 2016-ban 467 milliárd dollár lesz a hiány, amely csak kicsit alacsonyabb a tervezetben szereplő 474 milliárd dollárnál. Hosszabb távon azonban már komoly eltérések vannak a számok között: 2025-benn a CBO 1000 milliárd dolláros hiánnyal számol, a Fehér Ház csak 687 milliárdossal.

Barack Obama hétfőn ismerteti részletesen a költségvetési tervezetet, de később valószínűleg több módosítás lesz benne, mert a törvényhozást jelenleg a republikánus párt képviselői irányítják.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

USA: közel sem számoltak ennyi munkanélkülivel »