Előnyünkre válhat az AB döntése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint javíthatja Magyarország felminősítésének esélyét a Quaestor-ügyben hozott alkotmánybírósági döntés.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének szerdán összeállított feltörekvő piaci helyzetértékelése kitér az Alkotmánybíróság előző napi végzésére, amely megsemmisítette a Quaestor-károsultak kárrendezéséről szóló törvény egyes rendelkezéseit. A végzés szerint a törvény diszkriminatívan határozta meg a kárrendezésre jogosultak körét, a kárrendezésbe bevont befektetési szolgáltatók esetében pedig aránytalan a tulajdonkorlátozás, és a felkészülési idő sem elegendő.

Minden esély megvan a felminősítésre

A Bank of America-Merrill Lynch szakértői szerint az alkotmánybírósági határozat alátámaszthatja azokat az érveket, amelyek pozitív hitelminősítői lépést szorgalmaznak Magyarországgal kapcsolatban.

A ház hangsúlyozza, hogy a Quaestor-ügyben hozott törvényt erőteljesen bírálták a magyar bankok, mivel véleményük szerint a jogszabály ellentétes az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és magyar kormány által idén aláírt, a bankok adóterhelésének fokozatos csökkentését is tartalmazó memorandum szellemével.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint a hitelminősítők úgy tekintik, hogy a magyar kormány az EBRD-vel aláírt memorandum teljesítésével bizonyíthatja elkötelezettségét a bankokkal fenntartott viszony normalizálása mellett, és e viszony normalizálása a magyar adósbesorolás felminősítésének erőteljes előfeltétele.

A ház hangsúlyozza, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő pénteken vizsgálja a magyar adósbesorolásokat. "Az időzítés szoros, de azt várjuk, hogy (Magyarország) visszatér a befektetési ajánlású sávba" - közölték a Bank of America-Merrill Lynch elemzői. Ezt más nagy londoni házak is valószínűsítik.

Derűlátó a Morgan Stanley

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői derűlátóan ítélik meg Magyarország felminősítési esélyeit, mivel "bőségesen lenne indok" arra, hogy a magyar államadós-besorolást a hitelminősítők visszaemeljék a befektetési ajánlású kategóriába.

A ház szerint a felminősítés mellett szól például a devizahitelek átváltása, amely hozzájárult a magyar gazdaság külső sebezhetőségének mérséklődéséhez, és eltávolított egy "szerkezeti anomáliát" a magyar gazdaságpolitikából.

Vegyes a nagyok véleménye

A három nagy hitelminősítő, a Fitch, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot.

Az S&P és a Fitch módszertanában ez "BB plusz", a Moody's osztályzati gyakorlatában "Ba1" szintű minősítést jelent. A Fitch és a Moody's ugyanakkor már felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben Magyarországra.

A Standard & Poor's jelenleg stabil kilátással tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatot. A Moody's két hete javította stabilról pozitívra a magyar szuverén besorolás kilátását, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a magyar államadósság-ráta valószínűleg a következő években is lefelé tartó pályán marad.

Pénteken dönt a Fitch Ratings

A Fitch Ratings felülvizsgálati menetrendjében pénteken kerülnek sorra ismét a magyar adósosztályzatok.

A Fitch Londonban ismertetett minapi tanulmányában közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel Magyarország és Portugália lesz a következő két olyan államadós, amely a cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el -, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben.

Magyarországtól a Fitch Ratings 2012-ben vonta meg a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot, idén májusban viszont a nagy nemzetközi hitelminősítők közül elsőként javította az addigi stabilról pozitívra a magyar besorolás kilátását.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megszerezte a hitelminősítést a 4iG »