-->

Előreléphet egyet Magyarország

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Magyarország az OECD Fejlesztéstámogatási Bizottságának (DAC - Development Assistance Committee) tagjává válhat - mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára, miután a bizottság delegációjával tárgyalt szerdán Budapesten.

Örülnek nekünk

Hozzátette: Magyarország megpályázta a tagságot a DAC-ban, és az elmúlt két napban folytatott megbeszélések arra engednek következtetni, hogy december elején elnyerheti a tagságot.

Karen Jorgensen, az OECD DAC delegációjának vezetője elmondta, örömmel vették, hogy Magyarország is csatlakozni kíván a szervezethez. A budapesti tárgyalásukon a magyar féllel áttekintették a csatlakozási feltételeknek való megfelelőséget. Fontos lenne, hogy Magyarország is tag legyen a szervezetben, mert erősen képviseli a fejlesztéspolitika ügyét, és ezt örömmel látnák a DAC-ban - mondta Karen Jorgensen.

Miért jó?

Mikola István kifejtette, hogy Magyarország célul tűzte ki, hogy csatlakozik ahhoz a globális folyamathoz, amely a világ fejlesztéspolitikájának összehangolását tűzte ki célul, és hosszú távon az ENSZ fenntartható fejlődési célok programjának összehangolt megvalósításával foglalkozik.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország számára az együttműködés azért lenne előnyös, mert bekapcsolódna a fenntartható fejlesztési célok megvalósításának globális folyamatába. A világon sok krízis helyzet van, ezek megoldása csak globális megközelítéssel lehetséges, azokat a forrásokat, tudástőkét, amit eddig is használt Magyarország, a jövőben hatékonyabban tudná érvényesíteni a nemzetközi együttműködés keretében.

A fejlesztéskoordináló nagy szervezetnek, a DAC-nak a Visegrádi 4-ek közül egyedül Magyarország nem tagja.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Romlott a német fogyasztói hangulat »