Elveszik a fiatalok kedvét a vállalkozástól

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A munkahelyteremtésben jelentős szerepet betöltő mikro- és családi vállalkozások támogatását sürgette Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) elnöke, aki hangsúlyozta, hogy a digitalizáció terjedésével a tömeggyártásnál a számítógép vezérelte gépek kerülnek előtérbe, így a foglalkoztatás jelentős része a szolgáltató iparra, az egyedi termékeket előállító kézműiparra tevődik át.

Súlyos gondokkal néznek szembe

A munkaadói szervezet regionális fórumainak tapasztalatait összegezve ismertette, az ipartestületek súlyos gondnak látják, hogy a településeken a szolgáltatások fenntartásához kevés a helyi szakember, illetve a fiatalok nem akarnak vállalkozni.

Példaként említette, hogy egy felmérésben 793 tanulót - fele szakmunkásképzőbe, fele szakközépiskolába járt - kérdeztek meg, közülük mindössze 1-2 százalék szeretne vállalkozásba kezdeni.

Pedig fontos lenne, hogy a helyi szolgáltató szakembereket helyben neveljék ki, ezzel lehetne a fiatalokat az ottmaradásra, vállalkozás indítására rábírni.

Sokoldalú munka

Az IPOSZ munkaadói érdekképviseletként négy - Heves, Győr-Moson-Sopron, Csongrád és Hajdú-Bihar - megyében tudott delegáltat küldeni a megyei szakképzési bizottságokba, és itt lesz lehetősége a helyi szakemberképzést segíteni, a tapasztalatokat gyűjteni - fogalmazott Németh László.

A szakképzést segítheti az is, hogy az ipartestületek a társadalmi felelősségvállalás keretében összegyűjtik a régi mesterségeket, az ismereteket archiválják, a térségükre jellemző helyi szakmákról kiadványt jelentetnek meg. A ipartestületek jelen vannak a helyi kulturális életben, az év eleji báli szezon idején támogatást gyűjtöttek a településükön, a térségükben lévő szakképző iskoláknak - jegyezte meg.

Elmaradt a támogatás

Az IPOSZ elnöke jelezte, hogy a kézműves iparosok nehezményezték, hogy a helyi ipartestületek a korábbiakkal ellentétben az idén nem igen részesülnek támogatásban, pedig az ipartestületek működési költségeikhez, a vállalkozói szolgáltatásokhoz a törvényi lehetőségekkel élve innen tudtak forrást szerezni.

Fontos lenne, hogy ne csak a Versenyszféra és Kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai részesüljenek az állam támogatásából, hanem más érdemi munkát végző érdekképviseletek is - mondta Németh László.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Új munkahelyeket teremt az Aldi »