Emelkedni fog a szlovák minimálbér

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Szlovákiában 480 euróra emelkedik jövőre a minimálbér összege - jelentette be Robert Fico, szlovák kormányfő, munkaügyi miniszterével, Ján Richterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön Pozsonyban.

Nem tudtak megállapodni a képviseletek

A szlovák miniszterelnök és a tárcavezető által aláírt rendelet alapján januártól 10,34 százalékkal nő a jelenleg 435 eurós minimálbér. A minimális órabér 2,75 euróra nő. A kormány azt követően hozta meg a rendeletet, hogy a munkavállalók és munkaadók képviseletei nem tudtak megállapodni. A miniszterelnök egyúttal a minimálbér további növelését is kilátásba helyezte.

Elmondta: az országban a munkanélküliség az eddigi legalacsonyabb szinten van, és a minimálbér emelése nyomást gyakorol majd az ágazati bérek emelkedésére is.

"Nem látok semmi okot arra, hogy a minimálbér összege 2019-ben miért ne léphetné át az 500 eurós határt" - fogalmazott Robert Fico a szlovák kormányhivatal sajtóosztálya által az MTI-nek küldött sajtóközlemény szerint.

A kormányfő kérése

A kormányfő a munkaadókat, arra kérte, vizsgálják meg a munkabérek emelésének lehetőségeit, amire szerinte teret ad a vállalatok bér és egyéb költségei közti arány.

Ján Richter a minimálbér-emelésről azt mondta: annak egyik következménye, hogy növeli a különbséget a dolgozók és a segélyből élők bevételei között, ami - mint ahogy a múltban már bebizonyosodott - ösztönzi a munkavállalási hajlandóságot, a foglalkoztatottság növekedését.

A szaktárca adatai szerint a jövő évi minimálbér-emelés csaknem 120 ezer alkalmazottat érint majd Szlovákiában, közülük mintegy 70 ezren egyszemélyes vállalkozók, a többiek alkalmazottak.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Gondban van az izraeli gazdaság is »