-->

Engedélyezték: a Postáé a Díjnet

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Sikeresen teljesültek a Magyar Posta Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt., illetve a Díjbeszedő Holding (DBH) Zrt. tulajdonosai között a DBH csoport tulajdonosváltására vonatkozó szerződések előfeltételei, így 2013. november 29-én a felek aláírták a tranzakciót lezáró szerződést - jelentette be a Magyar Posta.

A tranzakciót a zárást megelőzően mind a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mind a Magyar Nemzeti Bank (MNB), illetőleg jogelődje, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyezte.

Új piac

A közlemény szerint a Magyar Posta számára kiemelt jelentőséggel bír egy olyan piacon való megjelenés, amely a hagyományos csekkalapú díjfizetés alternatíváját jelenti. Az érintett cégcsoportok egyes tevékenységei részben átfedik egymást, különösen a kézbesítés, a mérőóra leolvasás, a nyomtatási és a pénzügyi szolgáltatások területén, így lehetőséget kínálnak számukra a szinergiák kiaknázására és az együttműködés elmélyítésére.

Szakítás az Erstével és az OTP-vel

Az Erste Bank Hungary (EBH) Zrt. szeptemberben felmondta a Magyar Postával meglévő, a folyószámlák, megtakarítási termékek, hitelkártya, folyószámlahitel és személyi kölcsön közvetítésére vonatkozó szerződéseit, s ezt megelőzően megszűnt az Erste Befektetési Zrt. és a Magyar Posta közötti együttműködési megállapodás is. A lépést azzal magyarázta az EBH, hogy a posta megváltozott stratégiája nem tette lehetővé a köztük fennálló szerződéses rendszer néhány elemének fenntartását.

November végén az OTP Bank jelentette be, hogy 2014. február 14-i hatállyal felmondta a Magyar Posta Zrt.-vel az OTP Takarékbetétek kezelésére és forgalmazására vonatkozó megbízási szerződését. Az új takarékszövetkezeti integrációval ugyanakkor szorosabbra válik a posta együttműködése.

A Magyar Posta Zrt. kiemelt érdeke, hogy a liberalizált piacon olyan üzleti megoldásokat találjon, amelyekkel az érdekkörében lévő piaci szegmensekben megerősítheti pozícióit, és üzleti tevékenységét bővítheti, elősegítve ezzel a hatékony és versenyképes állami vállalattá alakulás folyamatát - közölte a társaság.

Stratégiai megállapodás az FHB-val

A posta júliusban tette közzé, hogy stratégiai együttműködést kötött az FHB Jelzálogbankkal, ennek keretében a két fél irányítása alá kerül a Díjbeszedő Holding (DBH). A DBH-hoz tartozik egyebek közt az elektronikus számlázási és díjfizetési rendszert üzemeltető Díjnet Zrt. A rendszerhez számos közüzemi szolgáltató csatlakozott, amelyeknek ügyfelei az elektronikus díjfizetést választva az interneten egyenlíthetik ki közüzemi számláikat.

A felek részvénycserével megvalósuló további tulajdonszerzésekben is megállapodnak. Eszerint az FHB 50 százalékos - közvetett - részesedést szerez a jelenleg a Magyar Posta kizárólagos tulajdonában lévő Magyar Posta Befektetési Zrt.-ben. Ez a társaság a postákon szándékozik az ügyfelek részére befektetési szolgáltatási termékeket értékesíteni, illetve ilyen jellegű szolgáltatásokat nyújtani.

 

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés