Építési lázban ég az ország

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az újlakás-építési hullám hatására a családi házak mellett országszerte rohamtempóban épülnek az új társasházak: 2016-ban 4238 társasházi lakás épült. Mivel a kedvező adó- és kamatkörnyezet, valamint a kínálat ugrásszerű növekedése tovább fokozza a lakásvásárlási kedvet, a közeljövőben is folyamatos piacbővülés várható az OTP Bank szakértői szerint. A most lakást vásárlóknak azonban számos olyan, speciálisan a többlakásos házakkal kapcsolatos tényezőre kell figyelniük, mint például hogyan válik társasházzá az épület, illetve hogyan állítsák össze az alapító okiratot és az SZMSZ-t. Ezekkel évtizedekre megkönnyíthetik a társasház ügyeinek eredményes intézését - hívják fel a figyelmet a Házfórum társasházszakmai fórum szakértői.

A túlkereslet tolja az építőipart

A vidéki és városi újlakás-piac óriási lendületet vett 2016-ban: míg 2015-ben országosan 2652 társasházi lakás épült, addig 2016-ra ez a szám 4238-ra emelkedett. A fővárosban tavaly közel 350 új, kétlakásosnál nagyobb társasházi projekt, azaz 11 ezer új lakás értékesítése indult el – derül ki az OTP Budapesti Újlakás Értéktérkép legfrissebb elemzéséből. A piacbővülés az ország nyugati felében némileg erőteljesebb a győri, székesfehérvári, pécsi, soproni, zalaegerszegi és a Balaton környéki építkezéseknek köszönhetően, míg a keleti országrészekben Miskolc, Debrecen és Kecskemét húzza a piacot.

Az utóbbi egy évben a lakáskínálat dinamikus bővülésével párhuzamosan, a társasházi lakások négyzetméterárai is folyamatosan növekednek. Ennek egyik legfontosabb oka a gazdasági válságból való kilábalás óta tapasztalható erős túlkereslet.

Budapesten a XIII. és XI. kerületben a legerősebb az építési boom: az újonnan értékesíteni kezdett 350 társasházi beruházásból 56 a XIII. kerületben indult el, és várhatóan 3300 lakás épül még 2018 végéig, a XI. kerületben pedig ugyanilyen projektszámmal és 1800 lakással bővül a kínálat. A két kerületben általában az 5-600 ezer forintos négyzetméterárak jellemzőek már ma is, és további emelkedés várható.

Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján a lakások jellemzőit tekintve elmondható, hogy a kisebb, de több szobával rendelkező – például 55-60 négyzetméteren nappali+2, vagy alig 70 m2-en nappali+3 hálószobás – lakások a legkelendőbbek. Ezeket a lakásokat ugyanis a gyermekes családok, valamint a leendő bérbeadók egyaránt előszeretettel keresik a piacon.

Számít a CSOK is

„Az újlakás-piaci befektetéseket a beruházók oldaláról a 2019 végéig érvényben lévő 5 százalékos, csökkentett áfakulcs, valamint az óriási kereslet dinamizálja, keresleti oldalról pedig a lakáscélú hitelek alacsony kamatai, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a Lakástakarékpénztár hajtja. Jelzésértékű adat például, hogy 2016 második negyedévében a CSOK-hoz kötődően 20 milliárd forint hitelkihelyezés történt, ami az új lakáshitel-kibocsátás 17 százalékát tette ki” – hangsúlyozta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

„A lakásvásárlási kedvet tovább növeli az is, hogy 2008-as válság óta a mostani építkezések adnak először kellő lehetőséget a vásárláshoz, a kínálat azonban így is csak egy éves csúszással tudja követni a lakáskeresletet” – tette hozzá.

Amire figyeljünk

A lakásvásárlóknak azonban számos, kifejezetten az újlakásokhoz kapcsolódó tényezőre kell figyelmet fordítaniuk, hogy otthonteremtési vagy befektetési céljaikat sikerrel megvalósíthassák.

„Újépítésű lakás vásárlásánál nem elhanyagolható tényező, hogy a szóban forgó épület társasházzá vagy lakásszövetkezetté alakulását ki intézi. A vásárlást megelőzően mindenképp érdemes megtudni, hogy a folyamatot a lakásprojektet vezető cég vagy a lakások értékesítését bonyolító ügyvéd kezeli, vagy épp maguknak az új tulajdonosoknak kell majd levezényelniük. Itt ugyanis az ingatlan nyilvántartásba vételétől a társasházi tulajdon bejegyzéséig számos költséges munkafolyamatot szükséges elintézni” – emelte ki Sárvári Marcell, a Házfórum társasházszakmai fórum vezető szakértője.

„Emellett pedig mindenképp tisztázandó, hogy egyáltalán lakásszövetkezeti vagy társasházi formában kívánjuk-e kezelni az épületet, ami a ház üzemeltetése és a tulajdonviszonyok miatt kulcsfontosságú kérdés”

Komoly terhek

A szakértő hozzátette: „a társasház-alapítással kapcsolatos kezdeti feladatok komoly terhet róhatnak az új tulajdonosokra, gondoljunk csak az alapító okirat és a szervezeti és működési szabályzat összeállítására. Az újonnan létrejövő lakóközösségek azonban számos, az utóbbi években a társasház-kezelés terén kikristályosodott tapasztalatot beépíthetnek ebbe a ház működésének szabályozásába, amelyek nagyban megkönnyíthetik a tulajdonosok életét a későbbiekben”.

Példaként említette a társasházi beszerzési szabályzat, vagy épp az írásbeli, e-mailben történő szavazás bevezetését a közös ügyek átláthatóbb, gördülékenyebb intézése érdekében.

Emellett újépítésű lakások vásárlásakor a társasházszakmai kérdéseken kívül mindenképp szem előtt kell tartani, hogy hogyan történik a lakások értékesítése. A legkeresettebb környékeken ugyanis jellemző lehet a lakások előszerződésekkel való értékesítése, így a vásárló még meg sem épült lakás megvételére kötelezheti el magát.

Ezekben az esetekben különösen fontos, hogy mind a látványtervekben, mind pedig – a munkaerőhiány miatti – időbeli változásokra, csúszásokra lehet számítani. Az ehhez hasonló kérdések miatt is fontos, hogy a vásárlók tájékozódjanak a projektvezető cég hátteréről, referenciáiról, valamint arról, hogy hány ütemben zajlik a lakások kialakítása.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium közölte, kérdésessé válna...

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Aki okosan ad ki, az most aztán kaszál »

4IG 3500 (-1,13 ) ESTMEDIA 127 (1,60 ) MOL 2606 (-0,31 ) NUTEX 38 (-7,32 ) OPUS 700 (0,14 ) OTP 9940 (-1,39 ) OTT1 270 (-2,17 ) PANNERGY 664 (-0,90 ) RICHTER 5050 (0,70 ) SET Group 255 (1,19 ) ZWACK 17700 (-0,28 )