Erősebben nőtt Olaszország ipari termelése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál nagyobb mértékben nőtt Olaszország ipari termelése májusban az előző hónaphoz képest.

Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) szerdán közzétett jelentése szerint az ipari termelés szezonális kiigazítással számolva 0,9 százalékkal emelkedett áprilishoz képest. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,1 százalékos emelkedésre számítottak az áprilisban mért 0,8 százalékos visszaesés után. A májusban végződött három hónapban azonban az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában az ipari termelés 0,1 százalékkal esett vissza a december-februári időszakhoz képest.

A naptárhatással kiigazított adatok szerint éves összehasonlításban 0,7 százalékkal zsugorodott az ipari termelés májusban. Elemzők 0,4 százalékos csökkenést vártak az áprilisi 1,5 százalékos visszaesés után. Az idei év első öt hónapjában szezonális kiigazítás nélkül számolva 0,8 százalékkal csökkent az ipari termelés, de a naptári kiigazítással korrigált adatok szerint is 0,8 százalékos volt a visszaesés. A tavalyi egész évet tekintve 0,8 százalékkal nőtt az ipari termelés, de az ütem jelentősen lassult a 2017-ben mért 3,6 százalékhoz képest.

Az olasz ipar teljesítménye négyéves mélypontra süllyedt tavaly, a 0,8 százaléknál rosszabb adatot legutóbb 2014-ben regisztráltak, amikor 0,7 százalékkal csökkent a termelés. Olaszországban az ipar termelése általában szoros összefüggést mutat a hazai össztermék alakulásával (GDP). Az olasz gazdaság az idei első negyedévben szerény, 0,1 százalékos növekedést ért el az előző három hónaphoz képest, amivel sikerült kilépni a 2018 második felében kialakult recesszióból. Az ISTAT arra figyelmeztetett, hogy a második negyedévben ismét csökkenésre válthat az ütem.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Sztrájkolnak az olasz sztrádakapuknál, de fizetni kell »