Erre jutottak a nagykutyák a G20-as csúcson

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elutasítják a protekcionizmust és a szabadkereskedelem ösztönzését sürgetik a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-csoport vezetői annak érdekében, hogy gyorsítani tudják a világgazdasági növekedést.

A kínai Hangcsouban tartott kétnapos csúcstalálkozó után hétfőn kiadott közleményükben az állam- és kormányfők rámutattak, hogy a globális növekedés még mindig alacsonyabb a kívánatosnál, és továbbra is lefelé mutatnak a kockázatok.

Megerősítették, hogy a monetáris, fiskális és strukturális politika minden rendelkezésre álló eszközét bevetik a feltörekvő országok növekedésének lassulása, valamint az Európai Unió elhagyásáról hozott brit döntés miatt fokozódó bizonytalansággal szembesülő világgazdaság bővülésének elősegítésére.

Jelezték, hogy proaktívan kezelik a Nagy-Britannia uniós tagságának megszüntetéséről hozott döntés potenciális gazdasági és pénzügyi következményeit. Az állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy az árfolyamok túlzott ingadozásai és rendezetlen mozgásai kedvezőtlen hatást gyakorolhatnak a gazdasági és pénzügyi stabilitásra.

Leszögezték, hogy ellenzik a protekcionizmus minden formáját a kereskedelem és a befektetések terén. Az erős, fenntartható és kiegyensúlyozott növekedés megteremtésének érdekében azt szorgalmazták, hogy az egyes országok ne csak a monetáris lazításra támaszkodjanak, hanem pörgessék fel az állami kiadásokat is.

"Költségvetési stratégiáink ugyanolyan fontosak (mint monetáris politikáink), a fiskális politikát és a költségvetési kiadásokat a növekedést jobban elősegítő módon alakítjuk" - mutattak rá.

A kínai acéltúltermeléssel kapcsolatban a G20-csoport vezetői döntöttek arról, hogy egy új globális fórumot hoznak létre annak megvitatására, hogy miként tudnák csökkenteni a piacokat felforgató ipari túltermelési kapacitásokat és szubvenciókat.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

G20: rekord, amire nem büszkék a világ nagykutyái »