Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja, miután már az Air France-KLM csoport elnöke is lemondott, s a részvények 15 éves nem látott mélyrepülésben "szántják" a tőzsdeparkettet. Immár a légitársaság léte a tét. Ön szerint, van értelme a légiforgalmi sztrájknak? Szavazzon!

Teljesen értelmetlen A szakszervezetek nem értik meg, hogy a fájdalmas karcsúsítás nélkül az Air France-nak nincs jövője. A piacok már a légitársaság csődjét árazzák. Jól emlékezhetünk még, hogy mind az Air Berlin, mind az Alitalia csődjét a fő tulajdonos kihátrálása okozta a társaság mögül, miután világossá vált, hogy nem lehet összeegyeztetni a cég működésének gazdaságossá tételét a szakszervezetek követeléseivel. Ráadásul az Air France 14 százalékban állami tulajdonú, de Bruno Le Maire pénzügyminiszter világossá tette, hogy csődhelyzet esetén a francia kormány nem fogja megmenteni a légitársaságot, Figyelmeztette a sztrájkolókat, hogy a légitársaság eltűnik a piacról, ha nem tesznek erőfeszítéseket versenyképesség érdekében.

Hogyne lenne értelme! Franciaországban nagy hagyományai vannak a sztrájkmozgalmaknak. A dolgozók pontosan tudják, hogy sok múlik az elszántságukon. Nagyon nem mindegy, hogy a társaság karcsúsítása kinek mennyire fáj. Ha nem lennének ennyire határozottak a szakszervezetek, akkor a menedzsment és a tulajdonosok az átalakulás minden terhét a dolgozókra hárítanák. Hogy közben megbukott a légitársaság elnöke, Jean-Marc Janaillac? Majd akad helyette más. Az efféle posztokra mindig találnak alkalmas jelöltet. És a francia társadalom egyébként is toleránsan kezeli a sztrájkokat, Ott ez a szocializáció integráns része. A dolgozóknak joguk van sztrájkolni, bármily kellemetlen is ez a polgároknak. Nem mindig a piac az úr.

Ezt olvasta már?

Sztrájkoltak az Audi győri gyárában »