10 százalékkal esett az ukrán GDP

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elemzők azzal számolnak, hogy a június végével záródott idei második negyedévben 10 százalékkal esett az ukrán GDP éves összevetésben, és hogy a folyó harmadik, majd a negyedik negyedévben is zsugorodik a gazdaság.

Amennyiben beigazolódik a szakértők várakozása, akkor a második negyedévi gazdasági visszaesés a legnagyobb lesz a 2015 második negyedévi 14,5 százalékos esés után, ami az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím-félsziget miatti ukrán-orosz konfliktus következménye volt.

A Reuters által megkérdezett szakértők szerint a harmadik negyedévben 5,5 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 3 százalékkal gyengülhet az ukrán gazdaság teljesítménye, miután az első negyedévben 1,3 százalékos csökkenést jegyeztek fel. A szakértők előrejelzése szerint Ukrajna idei GDP-je 6,5 százalékkal csökkenhet a tavalyi 3,2 százalékos növekedés után.

Az ukrán kormány 4,8 százalékos idei gazdasági visszaesésre számít. A gazdaság idei második negyedévi teljesítményének az adatait augusztus közepén ismerteti az ukrán statisztikai hivatal.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Soha nem látott mértékben csökkent a brit GDP »