-->

Európa szerte zsugorodik az infláció

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Márciusban öt havi mélypontra csökkent az euróövezeti infláció az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteki jelentése alapján.

Márciusban az euróövezet 19 tagállamában az Eurostat végleges adatai szerint éves 0,7 százalékra, öt havi mélypontra csökkent a fogyasztói árak emelkedésének a mértéke a februári 1,2 százalékos éves áremelkedésről. Tavaly márciusban 1,4 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex az euróövezetben. Az előző havihoz képest az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak márciusban. Az euróövezeti inflációhoz márciusban a legnagyobb mértékben, 0,60 százalékponttal a szolgáltatások árának az emelkedése járult hozzá. Az élelmiszerek és élvezeti cikkek áremelkedése 0,46 százalékponttal növelte az inflációt, az energiaárak csökkenése viszont 0,45 százalékponttal mérsékelte.

Az energiaárak éves bázison 4,5 százalékkal csökkentek márciusban, az élelmiszerek és élvezeti cikkek ára pedig 2,4 százalékkal emelkedett. Energiaárak nélkül 1,3 százalékkal emelkedtek éves bázison a fogyasztói árak az euróövezetben márciusban, energiaárak, élelmiszerárak és élvezeti cikkek nélkül pedig 1,0 százalékkal. Az Európai Unió 27 tagállamában márciusban 1,2 százalékra csökkent az infláció a februári 1,6 százalékról. 2019 márciusában 1,6 százalék volt az infláció az EU-ban. A legalacsonyabb éves áremelkedést, 0,1 százalékosat Spanyolországban, Olaszországban, Cipruson és Portugáliában regisztrálták márciusban.

A fogyasztói árak a legnagyobb mértékben, 3,9 százalékkal Magyarországon és Lengyelországban emelkedtek éves bázison az idén márciusban. A februárihoz képest a fogyasztói árak éves emelkedésének a mértéke Málta kivételével az EU mind a 27 tagállamában csökkent. Az Európai Központi Bank (EKB) középtávú inflációs célkitűzése két százalék, ezt azonban már hosszú ideje nem sikerült elérni. A gazdasági aktivitás vírusjárvány miatti lassulása és az olajárak összeomlása miatt közgazdászok az infláció további csökkenésére számítanak. https://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/10294628/2-17042020-AP-EN.pdf

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lefelé indult meg a hangulat az eurozónában »