Európa vezető vállalkozásai még mindig aggódnak a Brexit miatt

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Gyáriparosok Európai Kerekasztalának (European Round Table of Industrialists, rövidítve ERT) elnöke, Benoît Potier mai állásfoglalásban közölte a Brexittel kapcsolatos halaszthatatlan feladatokat az Európai Unió huszonhét országának jövőjének érdekében - áll a közleményben.

A Gyáriparosok Európai Kerekasztala, amely Európa vezető vállalkozásainak több mint ötven százalékát képviseli, az Európai Bizottság december 14-i tanácskozása kapcsán hívja fel a figyelmet Európa jövőjére az Egyesült Királyság Európai Unióból való kilépése miatt. 

Három kérdésben várnak azonnali lépéseket

A Gyáriparosok Európai Kerekasztala három elvi jelentőségű és azonnali megoldásra váró feladat napirendre tűzését sürgeti.

Az első a kereskedelmi kapcsolatokat érinti, azért, hogy amint az Egyesült Királyság 2019 márciusában hivatalosan is kilép az Európai Unióból a jelenlegi kereskedelmi viszonyokhoz rendkívül hasonló felállás létrejöhessen.

"A vállalkozásoknak bizonyosságra és stabilitásra van szükségük, méghozzá nem egy év múlva, hanem most azonnal, hogy megvalósíthassák azokat a beruházásokat, és meghozhassák azokat a kereskedelmi döntéseket, amelyek majd 2019-től lépnek hatályba" – mondja állásfoglalásában Benoît Potier, az ERT elnöke, az Air Liquide elnök-vezérigazgatója.

"Ennek hiányában döntésképtelenséggel, a beruházások elmaradásával, és a munkahelyteremtés megszűnésével kell számolnunk" - hívja fel a figyelmet a szakember.

Összehangolt átállás és kiszámítható jövő

A második elvárás, amit a Gyáriparosok Európai Kerekasztala szorgalmaz, az a kereskedelmi és szabályozási kérdések maximális mértékű összehangolása az átállási időszak folyamán. Ha az átállás felborítja a fennálló szabályokat, az gátat szabhat az európai gazdasági növekedést meghatározó, szoros kereskedelmi és beruházási kapcsolatoknak, munkaerő- és adatáramlásnak.

Harmadrészt a kiszámíthatóság és tervezhetőség érdekében hatékonyan és ezáltal gyorsabban kellene a hosszú távú kereskedelmi kapcsolatok megalapozását szolgáló tárgyalásokat lefolytatni. A Gyáriparosok Európai Kerekasztal tagjainak meggyőződése szerint mindez elengedhetetlenül fontos az európai gazdaság hosszú távú érdekeinek megóvása szempontjából. 

Az ERT elnökének, Benoît Potier állásfoglalásának eredeti szövegét itt olvashatják el.

Az ERT tagok által vezetett vállalatok Európa különböző országaiban, így többek között az Egyesült Királyságban is tevékenykednek. A cégek összbevétele meghaladja a 2250 milliárd eurót, együtt mintegy 6,8 millió embernek biztosítanak munkahelyet. Többségében Európán belül realizálódó, kutatás-fejlesztési beruházásaik összértéke meghaladja az 50 milliárd eurót. Az ERT egyetlen közép-európai tagja, Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Hirdetés
Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Önfenntartó, magyar találmány

A NOAH House-projekt egy egyedülálló magyar találmány. Megálmodója Blaskovich...

Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Újabb acélipari kvóták jöhetnek »