Európai szakértelem a Pekingi Emissziós Tőzsdén

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Európai szakmai együttműködő partnert választott a CBEEX (China Beijing Environment Exchange). A londoni székhelyű nemzetközi környezetvédelmi tanácsadó cég, a Carbon Solutions Global Ltd. (CSG) az első olyan európai vállalat, amely aktívan közreműködhet Kína környezetvédelmi törekvéseinek megvalósításában.

A CBEEX azért döntött a külföldi szakértők bevonása mellett, mert az Európában felgyülemlett tudás és szakmai tapasztalat sokat segíthet a távol-keleti ország emissziókereskedelmi rendszerének beindításában. Választásuk a karbonpiacon tevékenykedő számtalan neves európai vállalat közül azért a CSG-re esett – annak kiemelkedő színvonalú nemzetközi szakértői hálózata mellett –, mert kínai tulajdonosi hátterének köszönhetően egyedülálló könnyedséggel képes áthidalni mindazokat a kulturális és kommunikációs nehézségeket, melyek a legtöbb európai vállalkozás számára ezidáig lehetetlennek bizonyultak.

A Pekingben kötött keret-megállapodás értelmében a CSG a jövőben három fő irányvonalon haladva járul hozzá a pekingi környezetvédelmi törekvések megvalósításához:

  • tanácsadói szerepkörben az EU ETS-hez kapcsolódóan felhalmozódott tudást és tapasztalatot felhasználva közreműködik a CBEEX kereskedelmi rendszerének beindításában és fejlesztésében;
  • általános edukációval valamint karbon-menedzsment rendszerek bevezetésével támogatja az ETS-be kötelezően bevont pekingi nagyvállalatok fenntarthatósági törekvéseit; valamint
  • technológia- és tudástranszferrel gondoskodik arról, hogy az Európából származó környezetvédelmi innovációk helyi megvalósításán keresztül segítse Kínát az emisszió-csökkentési célok elérésében.

Az egyeztetés során szó esett CDM piacon tapasztalható nehézségek megoldási lehetőségeiről, a felhalmozódott CER kreditek CCER-ré való alakításának módszertani hátteréről, valamint azokról a mechanizmusokról, melyek lehetőséget adnak e projektek lokális ETS rendszerekbe való bekapcsolására.

„A Dewen úrral folytatott beszélgetés alkalmával egyértelművé vált az az eddig sem titkolt tény, hogy Kína számára elsődleges szempont a gazdasági növekedés fenntartása és a versenyképesség megőrzése.” – mondta Dr. Fogarassy Csaba, a CSG vezető szakértője. „Következésképpen a most induló pilot ETS-ek alapvető célja egy olyan keretrendszer és szabályzási mechanizmus felállítása, mely a növekedés prioritásban tartása mellett képes elérni Kína ambiciózus, 40%-os kibocsátás-csökkentési céljait. A CBEEX, a kínai főváros emisszió-kereskedelmi tőzsdéje kiemelt szerepet kap a rendszer felállításában, és nagyon nyitottak az általunk javasolt koncepció megvizsgálása iránt.” – zárta gondolatait Dr. Fogarassy Csaba.

A pekingi tárgyalásokon a CBEEX részéről Dewen Mei igazgató vett részt, a CSG-t pedig Dr. Fogarassy Csaba vezető szakértő mellett Gáspár Péter ügyvezető igazgató és cégcsoport tulajdonosa, Qu Lei képviselte.

Bővebb információ: www.carbonsolutionsglobal.com