Évek óta nem állt ilyen jól a világ

| forrás:
TF-információ/mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A globális gazdaság 2011 óta a legnagyobb ütemben, mintegy 3 százalékkal nő az idén - áll az ENSZ-nek a világgazdaság helyzetéről és kilátásáról szóló, hétfő este ismertetett éves jelentésében.

A dokumentum összeállítói kiemelték, hogy a gazdaság helyzetének javulása széles körű, a világ országainak csaknem kétharmada a tavalyinál nagyobb GDP-növekedést ér el az idén.

Tavalyhoz hasonlóan idén is a legdinamikusabban a kelet- és dél-ázsiai térség fejlődik. Erre a régióra esik a globális gazdasági növekedés mintegy fele, egyedül Kínára pedig a harmada.

Az idei gazdasági növekedéshez hozzájárul, hogy megszűnt a recesszió Argentínában, Brazíliában, Nigériában és Oroszországban, továbbá az is, hogy élénkült a globális kereskedelem, és javultak beruházások feltételei. Az ENSZ-jelentés szerint jövőre és a rákövetkező évben egyaránt 3 százalékkal nő a globális gazdaság a tavalyi 2,4 százalék után.

Nemrég a Nemzetközi Valutaalap (IMF) azt közölte, hogy az idei évre 3,6 százalékos, a következő két évre pedig egyaránt 3,7 százalékos globális gazdasági növekedést vár. Ez szinte teljesen összecseng a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) előrejelzésével, amelyben az idei évre 3,6 százalékos, jövőre 3,7 százalékos, 2019-re pedig 3,6 százalékos gazdasági növekedés szerepel.

Most kellene lépni

Hiába a javuló rövidtávú tendenciák, a jelentés kiemeli, hogy a világgazdaságnak hosszú távon továbbra is nehézségekkel kell szembenéznie a kereskedelmi politika és a növekvő geopolitikai feszültségek miatt.

Éppen amiért a makrogazdasági helyzet kedvező, kellene még most a belenyúlnia az országoknak a gazdaságpolitikájukba, diverzifikálni a gazdaságukat, csökkenteni az egyenlőtlenségeket, támogatni a hosszú távú befektetéseket, kezelni az intézményi hiányosságokat.

Akik rosszul járnak

Sok nyersanyag exportáló ország gazdasági kihívásokkal szembesül a jelentés szerint. 2019-ben több afrikai, nyugat-ázsiai, latin-amerikai és karibi országban is csak elhanyagolható lesz az egy főre vetített GDP-növekedés, ami csak még jobban megerősíti a szükségét olyan intézkedéseknek, amelyek a jövedelem és a lehetőségek közötti egyenlőtlenségek kezelésére irányulnak.

Az ENSZ szerint ezek a régiók 275 millió ember otthona, akik "rendkívüli szegénységben" élnek.

A nagy növekedésben elfeledkezünk a környezetről

Három stagnáló év után az előzetes becslések azt mutatják, hogy a 2017-ben újra nőtt a globális széndioxid-kibocsátás. Bár a világgazdaság növekedésének fellendülése üdvözlendő tény, fontos megjegyezni, hogy ez a környezet kárára történik.

Mivel az időjárás okozta nehézségek gyakorisága továbbra is emelkedik, az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképesség növelése és a környezetvédelem egyre inkább előtérbe kerül.

Szigorítani kellene továbbá a nemzetközi szállítási és repülési kibocsátási szabályokat, amelyek nem tartoznak a párizsi megállapodás hatálya alá, kibocsátásuk viszont továbbra is gyorsabban növekszik, mint a közúti közlekedésé.

Hirdetés
Szavazz!

A Balaton északi vagy a déli partja vonzóbb?

Hajlamosak vagyunk kőbe vésett értékítéletet feltételezni, pedig még az...

Védtelenek lesznek az adataink?

Május végén lép életbe a GDPR, és itthon egyetlen szervezet sem lesz 100...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Konferencia

A hazai kockázati befektetői piacon egyre nagyobb szerepet vállalnak a...

Lakáshitel-kalkulátor
Önfenntartó, magyar találmány

A NOAH House-projekt egy egyedülálló magyar találmány. Megálmodója Blaskovich...

Brexit

"Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar...

A Bank of England kormányzója szerint a brit EU-tagság megszűnésének...

Hirdetés
Csok

Félszoba: megoldás vagy hátrány?

A lakásvásárlóknak fontosabb a lakószobák száma, mint a lakás alapterülete....

Budapesten viszik a legtöbb csok-ot

Az indulás, 2016 januárja óta 11,2 milliárd forint összegű csok-támogatást...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Magyarország van a legkönnyebb helyzetben a külkereskedelemben »