-->

Ez lehet az infláció oka az MNB szerint

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az előző hónaphoz képest az infláció 0,6 százalékponttal emelkedett, míg a maginfláció 0,1 százalékponttal csökkent, 4,0, illetve 3, százalékos volt tavaly decemberben. Az infláció emelkedését főként az üzemanyagok tavalyelőtt év végi árcsökkenésének bázishatása magyarázza.

A maginfláció enyhe csökkenését a piaci szolgáltatások árindexének mérséklődése okozta. Az indirekt adóktól szűrt maginfláció is 0,1 százalékponttal 3,5 százalékosra mérséklődött. A decemberi adat beérkezésével a tavalyi év egészét tekintve a fogyasztóiár-index 3,4, a maginfláció 3,8, míg az indirekt adóktól szűrt maginfláció 3,4 százalék volt.

Kiemelik: a tartósabb inflációs tendenciákat megragadó mutatók (a keresletérzékeny termékek és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja) nem változott az előző hónaphoz képest, 3,2, illetve 3,4 százalékon stagnált. Tavaly decemberben a költségváltozásokra érzékenyebb - élelmiszer és üzemanyag-termékek az infláció emelkedésének irányába hatottak, míg a keresletérzékeny termékek inflációs hozzájárulása nem változott.

Az elemzés szerint mind a tartós iparcikkek, mind a nem tartós iparcikkek inflációja lényegében változatlan maradt tavaly decemberben az előző hónaphoz képest.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem változtatott az éves román infláción a december »