Ez lesz a veszte az ingatlanpiacnak

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az elmúlt egy év során a korábbinál szerényebb mértékben, de folytatódott az áremelkedés - stabil kereslet mellett - Budapest XIV. és XVI. kerületének ingatlanpiacán. A szakértői várakozások szerint idén sem várható változás, 2019-2020 viszont hozhat új irányt. 

A tavalyi évben az árak már csak kis mértékben, 3-5 százalékkal emelkedtek tovább, a forgalom pedig megmaradt a korábban kialakult magas szinten - fogalmazott Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője a helyzetet értékelve.

Ennek oka, hogy alapvetően semmi nem változott meg, ami korábban is indokolta az erősödést, ráadásul a médiában is sok szó esik az ingatlanpiac jó teljesítményéről, ami tovább hajtja a piacot. 

Mégsem tökéletes

Nincsenek tehát gondok az árakkal vagy a kereslettel, annál inkább a kínálattal. Az ingatlanközvetítő szerint kevés most a jó ingatlan a piacon, illetve ha ilyet kínálnak, akkor azt gyorsan el is viszik.

Továbbra is nagyon keresettek a kerületi panellakások, arra azonban felhívta a figyelmet, hogy a panelek ennek ellenére még nem mondhatók népszerűbbeknek a téglaépítésűeknél, inkább csak saját magukhoz képest javult az elfogadottságuk.

Még most is gyakran találkoznak az ingatlanosok olyan vevőkkel, akik kikötik, hogy panellakásba semmiképpen nem költöznek - tette hozzá.

Olcsó, de nem kell

Mindez kifejeződik a kerületi árakban is: a panellakásoknál 370-420 ezer forint közötti négyzetméterárakról beszélhetünk, míg a téglaépítésűeknél 400 ezernél indulnak az árak és 500-550 ezer forintig tartanak.

Az ársáv itt szélesebb, hiszen a kínálat is sokszínűbb, mint a lakótelepi ingatlanoknál: a zajos, zsúfolt, felújításra szoruló lakásoktól a csendes, zöld környezetben lévő, újszerű, lakóparki, 4-5 lakásos társasházban található ingatlanokig tart.

Otthon, drága otthon

A családi házak piacára is az élénk az érdeklődés jellemző, mivel az ingatlanpiaci fellendülés során sokaknak megjött a kedve egy nagyobb, önálló ház vásárlásához is - vélekedett a szakértő.

Az árak ebben a szegmensben jóval magasabbak: 50-60 millió forintba kerülnek a már elfogadható minőségű házak. A vevők persze 30-40 millió forintért kezdenek keresni családi házat, de hamar be kell látniuk, hogy a magasabb árak miatt hitelfelvétellel vagy egyéb megoldásokkal kell igazodniuk a helyzethez.

30-40 millió forintos összegért legfeljebb csak telkeket vagy bontandó családi házakat lehet kapni, elsősorban a XVI. kerületben. Ugyanakkor az újépítésű sorházak és ikerházak árai a 40 millió forintos szint környékén indulnak, de ez még nagyon a “belépőszintet” jelenti.

Ami anyagában, kivitelezésében, elhelyezkedésében magasabb minőséget képvisel, annál 50-70 millió forint közötti árakról beszélhetünk - jegyezte meg Sebestyén Tamás.

A hitel a megoldás?

A vevők a magasabb árakat egyre inkább hitelfelvétellel próbálják áthidalni, ugyanakkor nagyobb részük még mindig “készpénzes vevő”. A befektetők is jelen vannak a piacon, de egyre nagyobb számban azok, akik inkább kiadásra vásárolnak, nem pedig felújításra.

Számukra a még elfogadható állapotú lakások teljesen megfelelőek, hiszen ezeket már ki lehet adni anélkül, hogy hozzányúlnának. 

Csúcson az albérletárak

A Balla Ingatlan szakmai vezetője szerint a kiadó lakások bérleti díjait tekintve kis megtorpanásra mintha sor került volna az elmúlt év őszén, a felsőoktatásban tanulók rohama után. Az azonban most is elmondható, hogy 80 ezer forint alatt semmilyen lakást nem lehet bérelni a két kerületben.

80-100 ezer forintba kerülnek havonta az egyszobás lakások, amelyek iránt nagy a kereslet, elsősorban azért, mert kevés van belőlük, így fajlagosan magasak az áraik. És ez nem csak a kiadásra, hanem az eladásra is igaz.

A 1,5-2 szobás lakások bérleti díja 110-120 ezer forint környékén indul. Arra azonban figyelni kell - hívta fel a figyelmet Sebestyén Tamás -, hogy akár egy 10 ezer forintos túlárazás is jelentősen elnyújthatja a kiadási folyamatot. Ennek oka, hogy az elmúlt évek befektetői vásárlásai nyomán mára már kiadó lakásokból is jelentős kínálat alakult ki.

Van esély az egyensúlyra?

Ami az idei évi ingatlanpiacot illeti, a szakértő továbbra is egyensúlyi helyzetre számít. Nagyobb változások inkább csak 2019-2020 táján várhatók, amikor több új tényező is belép a képbe.

Az egyik ilyen az újépítésű lakások kedvezményes áfájának kérdése, a másik a CSOK jövője, míg a harmadik, hogy piacra kerülnek a most még csak épülő újépítésű projektek, és a valóságban megmutatkozik ezek hatása a használt lakások piacára.

Végül a szakértő szerint azt is figyelembe kell venni, hogy addigra egy 5 éves áremelkedési periódus végére érünk, amikor is felmerülhet, hogy vajon a továbbiakban is tartható-e az eddigi irány.

Hirdetés
Szavazz!

Szegények pénze lesz az euró?

Nagyon úgy tűnik, hogy a három legszegényebb uniós tag is előbb vezeti be az...

Értelmetlen a légiforgalmi sztrájk?

Harmadik hetébe lépett a francia nemzeti légitársaság dolgozóinak sztrájkja,...

Forex szemináriumok

Tudtad, hogy ha megtanulsz egy pénzkezelési módszert a valószínűségre...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

Londoni pénzügyi elemzők szerint a valószínűsíthető enyhe lassulás ellenére...

A korábbi piaci és elemzői várakozásokkal ellentétben nem...

Hirdetés
Csok

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Még mindig nő az érdeklődés a csok iránt

Érezhetően nőtt a családi otthonteremtési kedvezmény igényléseinek száma a...

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az építkezések országa lettünk »

4IG 3360 (-1,75 ) ALTEO 720 (0,70 ) ALTERA 785 (1,95 ) ANY 1435 (0,70 ) BIF 1920 (1,05 ) CIGPANNONIA 459 (2,00 ) EHEP 1000 (19,76 ) ELMU 27200 (0,74 ) ESTMEDIA 114 (1,34 ) FHB 588 (-5,01 ) FUTURAQUA 56 (-0,36 ) KONZUM 3180 (-0,62 ) MASTERPLAST 600 (0,84 ) MOL 2672 (-1,11 ) MTELEKOM 421 (0,36 ) NORDTELEKOM 45 (-1,10 ) OPUS 705 (-0,70 ) ORMESTER 1520 (19,69 ) OTP 10640 (1,82 ) OTT1 289 (0,70 ) PANNERGY 738 (1,10 ) RICHTER 5550 (-0,80 ) SET Group 273 (-3,19 ) ZWACK 17250 (-1,15 )