Fagyiként olvad szét az EU?

Bár a brexit nem robbantotta szét az Európai Uniót, még sem pihennek a katasztrófa forgatókönyvek szerzői. A legfrissebb szcenáriók szerint nem egyből követik az újabb kilépők a briteket, hanem kicsit később várható a centrumtól lemaradó tagországok lassú elszivárgása. Más szóval, úgy járhat az Unió, mint a napon felejtett fagylalt. Ön szerint is fagyiként olvad szét az EU? Szavazzon!

Már olvad Nem lehet nem észrevenni az olvadás jeleit. Nyilván a centrumban is feltűnhetett az olvadás, mi másra gondolnánk, azt látva, hogy éppen magasabb fokozatra kapcsolják a frigót az euró övezetben. Ám a németek és a franciák eddiginél is szorosabb együttműködése csak felerősíti a széthúzás folyamatát. Amíg ugyanis az Unió központi magja jéggé fagy, az eddig is EU-támogatásokból tengődő perifériális országok még jobban leolvadhatnak. Ráadásul, a következő években az anyagi támogatás csökkenése szinte szakadékká mélyíti a már most is meglévő árkokat. Természetesen a periférián is érzik a veszélyt, csak különféleképpen reagálnak rá. Vannak országok, melyek minél előbb átugranák az árkot, s az euró bevezetésével tapadnának a centrumra. Míg mások, a kilépés lebegtetésével próbálnak engedményeket kicsikarni. Mindeközben egyre szembetűnőbb a tocsogás az Unió perifériáján.

Nevetséges Katasztrófa forgatókönyvben sosincs hiány. Az elmúlt években olvashattunk ezek közül jó néhányat. Ám vegyük észre, hogy az Európai Unió és azon belül az euró-övezet meglepően életképes. Ezt ha máshonnan nem, hát a görög-válság óta tudhatjuk. De az Unió brexit-állósága is azt mutatja, hogy szós sincs közeli összeomlásról. A franciák és a németek szoros együttműködésére pedig azért értelmetlen negatív szcenáriókat építeni, mert enélkül az EU nem is létezhetne a jelenlegi formájában. Abban sincs semmi különös, hogy az euró-zóna egyszerre vonzza és taszítja a perifériát. Nyilván mindenki a centrumba törekszik, ám néhányan szeretnék megspórolni az ezzel járó alkalmazkodást. Esetenként külön eljárásokat, kivételes bánásmódot próbálnak kicsikarni. Nos, ha a centrum a korábbinál is keményebb, az éppen nem a leolvadásról szól. A britek kiválása utáni Európa a korábbinál jóval egységesebb lesz.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Harc a piros talpú magas sarkú cipőért »

ALTERA 790 (-0,63 ) ANY 1410 (0,71 ) APPENINN 606 (1,00 ) CIGPANNONIA 417 (0,12 ) ESTMEDIA 127 (-0,78 ) FHB 579 (1,94 ) FUTURAQUA 58 (2,48 ) KONZUM 3160 (-0,47 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MOL 2588 (0,23 ) MTELEKOM 410 (0,37 ) NORDTELEKOM 43 (0,94 ) OPUS 699 (-0,14 ) OTP 9930 (0,81 ) OTT1 278 (2,21 ) RICHTER 5085 (0,39 ) SET Group 252 (-0,40 ) WABERERS 3400 (-1,16 )