Fekete péntek után Net hétfő

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A tavalyinál eggyel kevesebb hétvége esik idén a tengerentúli karácsonyi szezonra, mégis erősebb lehet a vásárlási hullám.

A mostani hosszú hétvégén veszi kezdetét a hagyományos karácsonyi bevásárlási láz a tengerentúlon. Vajon mit hoz az idei szezon?

Leértékelések szűkítik a marginokat

Jó eséllyel lehet erősebb az idei karácsonyi vásár a tavalyinál – vélekedett Blahó Levente, a Raiffeisen elemzője, mondván, a harmadik negyedév a GDP kiugró növekedését hozta az Egyesült Államokban, miközben a fogyasztás visszaesett. Ami komoly vásárlási potenciált ígér a negyedik negyedévre. Annak ellenére is, hogy most eggyel kevesebb hétvége esik a Fekete péntek és a Szilveszter közti időszakra, mert november végére csúszott a Hálaadás.

Másként csapódhat le azonban a karácsonyi vásár a vállalati számokban és másként a fogyasztók körében. Egyre fokozódik a verseny, s amíg a vásárlók nyilván örülnek a nagy leértékeléseknek, addig a cégek a szűkülő marginokkal szembesülnek. Ezért nem várható, hogy a negyedik negyedévi vállalati teljesítmények lépést tudnának tartani a fogyasztás vélelmezhető bővülésével.

Új szint hoznak a karácsony vásárba az internetes áruházak, amelyek a Fekete pénteken otthon maradók számára is vásárlási lehetőséget nyújtanak. Továbbá az elmúlt években azt lehetett tapasztalni, hogy az első hétfő a netes kedvezmények és leértékelések napja.

Portfólió átcsoportosítások az illikvid piacon 

A tőzsdéken gyér forgalom várható. Annál is inkább, mert ma kereskedési szünnap van, ezért a pénteki fél napot sokan kihagyják, sőt, gyakori, hogy az egész hétre szabadságot vesznek ki a befektetők, portfóliókezelők.

Az illikvid kereskedés mindig rejt némi kockázatot, hiszen ilyenkor egy-egy nagyobb pozíció felvételével időlegesen ki lehet billenteni az árfolyamot egy-egy termék piacán.

További szezonális sajátosság, hogy megkezdődtek az év végi portfólió átcsoportosítások. Bár ennek súlypontja nem a Fekete pénteken várható, valószínűbb, hogy a szabadságolások miatt jórészt átcsúszik a jövő hét első napjaira.

Közlekedési dugók és tömegverekedések napja

A philadelphiai rendőrségnek, s a hatvanas évek felfokozott hangulatának köszönhetjük a november negyedik csütörtökjére eső Hálaadást követő péntek elnevezését. Nem annyira tőzsdei, sokkal inkább közbiztonsági kifejezésről beszélhetünk. Mind a nagy áruházláncok, mind a kiskereskedők ugyanis hagyományosan erre a péntekre időzítik a karácsonyi vásár kezdetét az Egyesült Államokban.

Sokan szabadságot vesznek ki erre a napra. Mégpedig két okból: az óvatosabbak ki sem mozdulnak otthonukból, a vérmesebbek pedig megküzdenek a legkívánatosabb árucikkekért.

Az elmúlt fél évszázadban volt már minden a Fekete pénteken. Az obligát közlekedési dugók, s a balesetek szinte megszokottak. És gyakoriak a tömegverekedések. Az is előfordult, hogy egy New York-i áruház üvegajtaját már a hajnali – ilyenkor a legtöbb boltban reggel 5-kor felhúzzák a redőnyt – nyitás előtt betörték a türelmetlen vásárlók, s halálra tapostak egy eladót. Máskor lövöldözésbe torkollottak a viták.

 

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Nem semmi - ezermilliárd dollár fölött az USA hiánya »