Felemás hírek érkeznek Európából

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Spanyolországban a munkanélküliség 0,4 százalékkal, több mint 17 ezerrel nőtt az év első három hónapjában, a munkanélküliek száma 4,2 millió, a munkanélküliségi ráta pedig 18,75 százalék volt az első negyedévben - közölte a spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön. Közben Svájcban viszont örülhetnek a jegybank jelentésének

Jobbak a hosszú távú adatok

Az elmúlt tizenkét hónap összehasonlításában viszont a munkanélküliség több mint 11 százalékkal, 546 ezerrel csökkent. Területi bontás szerint január és március között Katalóniában nőtt leginkább a munkanélküliek száma, több mint 18 ezerrel, míg a legnagyobb mértékű csökkenés Andalúziában volt, ahol csaknem 48 ezerrel lett kevesebb munkanélküli.

Az aktív népesség ebben az időszakban több mint 52 ezerrel csökkent, jelenleg 22,6 millió. A foglalkoztatottak száma Spanyolországban meghaladja a 18,4 milliót. Spanyolországban tavaly a munkanélküliségi ráta 18,6 százalék volt, 2015-ben 20,9 százalékon, 2014-ben pedig 23,7 százalékon állt.

A spanyol jegybank legutolsó jelentése szerint erre az évre 17,5 százalékos munkanélküliségi ráta várható. A tavaly novemberben alakult spanyol kormány a ciklus végére a 20 milliós foglalkoztatottság elérését ígéri.

Jól teljesített a svájci jegybank

A svájci jegybank (SNB) az egy évvel korábbinál nagyobb nyereséggel zárta az idei első három hónapot. A svájci központi bank csütörtökön azt közölte, hogy a március végével zárult három hónapban a profitja 7,9 milliárd frank (1 frank = 288,35 forint) volt a tavalyi első negyedévi 5,7 milliárd frank adózott eredmény után.

Az SNB 5,3 milliárd frank profitra tett szert devizaeszközeivel, amelyeknek az értéke 683,18 milliárd frank volt, nagyobb, mint a svájci GDP. Az aranytartalék 2,2 milliárd frank nyereséget hozott, továbbá 466,4 millió frank profitot termelt az, hogy a jegybank úgymond vigyázott a kereskedelmi bankok pénzére, azaz azokra a 1 napos betétekre, amelyet az SNB-nél helyeztek el negatív kamatra.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Lezárták a túlzottdeficit-eljárást »