Felfelé korrigált az albérletpiac

| forrás:
Capital Communications
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A bezuhant bérleti díjak május elején élénk keresletet hoztak a budapesti albérletpiacra, ezért akár napok alatt találhattak bérlőt azok a tulajdonosok, akik sürgősen bevételhez szerettek volna jutni. A hónap második felében már elfogytak azok a bérbeadók, akik gyorsan kívánták kiadni lakásukat, és felfelé korrigáltak az albérleti díjak. Mivel a hirdetésekben szereplő bérleti díjak nem feltétlenül tükrözik a piaci árat, ezért a Rentingo.com egy albérletkalkulátorral segít a bérlőknek és a bérbeadóknak, ha meg szeretnék tudni az albérletük reális piaci értékét.

A kiadó lakások meghirdetett átlagos bérleti díja Budapesten idén májusban 162 ezer forint volt, ami 9 százalékos emelkedést jelent az áprilisi adatokhoz viszonyítva, és ezzel gyakorlatilag a márciusi szintre állt vissza a piac kínálati oldala. A korábbi Airbnb-s lakások átrendezték a piacot, a belvárosi felújított és teljesen berendezett 50 nm körüli ingatlanok esetén a 150 ezer Ft bizonyult lélektani határnak, akinek sürgős volt, ezen árszint alatt hirdetve napok alatt ki tudta adni a lakását. A kínálati nyomás hatott a berendezés nélküli, nem felújított lakások bérleti díjára is. Ebben a szegmensben a 100 ezer Ft-os bérleti díjnál volt a választóvonal, ez alatt szintén napok alatt találtak bérlőt a tulajdonosok.

Május elejére elfogytak az „akciós” albérletek, aminek hatására a Rentingo.com adatbázisába regisztráló bérlők is emelni kényszerültek, de az általuk ajánlott átlagos 135 ezer Ft-os bérleti díj még mindig nem éri el a márciusi értéket, így újra jobban kinyílt az árolló az albérletpiac kínálati és keresleti oldala között.

Tovább tart a visszarendeződés a bérbeadók által kért kauciót illetően, itt lassan már a februári szintet közelíti a piac. Májusban a tulajdonosok 23 százaléka elégedett meg 1 hónap kaucióval és 76 százalékuk kért két hónapnyi összeget a bérlőktől.

Talán soha nem változott ennyire hektikusan az albérletpiac, mint az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány okozta válság következtében. Amíg az ingatlanpiac adás-vételi szegmenségben a korábbi 10-20 százalékát éri el az aktivitás, addig a bérlakáspiac továbbra is likvid, folyamatosan zajlanak a tranzakciók és érzékenyen reagál a piac kínálati és keresleti oldala is a változásokra. Manapság nem könnyű feladat a bérleti díjat meghatározni, mert nincs két egyforma lakás, a hirdetésekben szereplő bérleti díjak pedig nem mindig tükrözik a valós piaci árat. Mostantól azonban hasznos segítséget nyújthat a bérlők és a bérbeadók számára a Rentingo.com által hiánypótló szolgáltatásként indított alberletkalkulator.hu algoritmusa, amely pár kérdés megválaszolása után segít meghatározni a lakás reális bérleti díját.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Élénkül az autópiaci forgalom Kínában »