Felgyorsult az infláció az Egyesült Államokban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az üzemanyagárak és a lakhatási költségek drágulása és az egészségügyi szolgáltatások árának emelkedése miatt áprilisban a márciusinál kissé gyorsabb ütemben nőttek éves szinten a fogyasztói árak az Egyesült Államokban.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közölte, hogy a fogyasztói árindex áprilisban 2 százalékkal állt a tavaly áprilisi fölött, míg márciusban csak 1,9 százalék volt az infláció üteme. Havi összevetésben márciusról áprilisra 0,3 százalékról 0,4 százalékra gyorsult az infláció. A Reuters által megkérdezett elemzők 0,4 százalékos havi és 2,1 százalékos éves inflációt vártak.

Az erősen ingadozó élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció már a harmadik egymást követő hónapja 0,1 százalék volt áprilisban, éves szinten viszont 2,1 százalékra emelkedett a márciusi 2 százalékról. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed inflációs célja 2 százalék, ezt azonban más metodika szerint számítja, az alapvető személyi fogyasztási kiadások költségének (core personal consumption expenditures, PCE) alakulását veszi tekintetbe a monetáris politika alakításakor. Ez márciusban 1,6 százalék volt a februári 1,7 százalék után, 14 hónapja a legalacsonyabb. Az áprilisi PCE adatot a hónap második felében közlik.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mélyponton az infláció az euróövezetben »