Fellendülőben a fuvarozás

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A gazdaság teljesítményének növekedésével párhuzamosan az áruszállítás iránti kereslet is nőtt 2014. harmadik negyedévében: az áruszállítás tonnakilométerben mért teljesítménye 2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest - tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idén a harmadik negyedévben a szállított áruk tömege 9,9 százalékkal volt több az előző évihez képest, így 77 millió tonnát tett ki. A közúti áruszállítás volumene 13, a csővezetékesé 11 és a vasútié 0,8 százalékkal nőtt, míg a belvízi áruszállítás mértéke 0,8 százalékkal esett vissza.

A nemzetközi vasúti szállítás volumene csökkent

Továbbra is a szállítást főtevékenységként végző vállalkozásoknak köszönhető a teljesítmény növekedése. A cégek árutonna-kilométerben mért teljesítménye 4,5 százalékkal nőtt, de a más ágazatokba sorolt vállalkozások teljesítménye 6,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A vasúti szállítással kapcsolatban a KSH kifejti, hogy összességében 9 százalékkal csökkent a nemzetközi szállítás volumene. A kivitel 17, az átmenő forgalom 1,2, a behozatal 5,4 százalékkal csökkent. A belföldi vasúti áruszállítás teljesítménye 46 százalékkal emelkedett, a nemzetközi forgalom teljesítménye 8,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A belvízi-, és a légi áruszállítás is csökkent

A belvízi áruforgalom tömege és teljesítménye is 1 százalékkal csökkent.

A légi áruszállítás 14,5 ezer tonnás áruforgalma 8,9 százalékkal volt kevesebb mint tavaly.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren 2,8 millió utas fordult meg az idén a harmadik negyedévben, ami 7,8 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A legnagyobb forgalmú légitársaságok a Wizz Air, a Ryanair, a Lufthansa, ATravel Service, a KLM és a Norwegian Air Shuttle voltak a harmadik negyedévben. A legkedveltebb úti célok Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország és Hollandia voltak. A fapados járatok aránya 46 százalék volt a repülőtéri utasforgalomban. Ezek kapacitáskihasználtsága 86-ról 89 százalékra, a hagyományos társaságoké 77-ről 80 százalékra nőtt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Rég nem volt ilyen kihalt a budapesti lakáspiac »