Félmilliárd euróra ráztunk kezet az EIB-vel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Félmilliárd euró hitel felvételéről írt alá szerződést Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Baranyay Lászlóval, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnökével hétfőn Budapesten.

Fejlődhetünk az uniós pénzből

Az 1,5 milliárd euró hitelkeret részeként aláírt első hitelszerződés 500 millió euróról szól, amelyet Magyarország három éven belül használhat fel négy uniós projekt társfinanszírozására, az operatív programok keretében megvalósuló projektek központi költségvetési kiadásainak refinanszírozására.

Varga Mihály elmondta: az Európai Beruházási Bank ( EIB) által nyújtott kedvező kondíciójú források hozzájárulnak a Magyarország rendelkezésére álló uniós források mind szélesebb körben való felhasználhatóságához, Magyarország gazdaságfejlesztési céljainak megvalósításához, és az emberek életkörülményeinek javításához.

Részletekben használhatjuk fel a hitelt

Emlékeztetett arra: Magyarország legutóbb 2015 júniusában kötött egy félmilliárd eurós hitelszerződést az EIB-bel egy 1 milliárd eurós keret részeként, három uniós program megvalósításához kapcsolódva.

Kiemelte: a 2014-2020-as programozási időszakra az EIB most egy újabb, 1,5 milliárd euró összegű hitelkeretet biztosít Magyarország számára, a hitelt ebben az esetben is több részletben, külön-külön hitelszerződések révén veheti igénybe az ország.

Erre használják fel a hitelkeretet

Elmondta: a hétfőn aláírt első hitelszerződés összege 500 millió euróról szól, de az EIB 1,5 milliárd euró hitelkerete a 2014-2020-as programozási periódus négy operatív programja, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs (GINOP), a Versenyképes Közép-Magyarország (VEKOP), Terület- és Településfejlesztési (TOP) valamint az Emberi Erőforrás Fejlesztési (EFOP) operatív program keretében megvalósuló projektek központi költségvetési kiadásainak refinanszírozását biztosítja majd.

A hitelkeret felhasználása az európai uniós programokkal összhangban hozzájárul majd a mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítéséhez, a munkahelyteremtő beruházások támogatásához, az ipari parkok fejlesztéséhez, illetve barnamezős iparterületek megújításához.

Félmilliárd euró hitelt nyújt az EIB Magyarországnak

Varga Mihály kiemelte: ezen célok mellett turisztikai szervezetek fejlesztését, illetve nemzeti turisztikai marketing és keresletösztönző program megvalósítását teszi lehetővé az EIB hitele. Az EIB 1990 óta helyez ki hiteleket Magyarországon, elősegítve ezzel a magyar gazdaság uniós felzárkózását - jegyezte meg a miniszter.

Hozzátette, Magyarország uniós tagságával egyidejűleg, 2004 májusa óta már a pénzintézet részvényeseként működik együtt az Európai Beruházási Bankkal. Az EIB-források lehetővé teszik a gazdaságfejlesztési célokat szolgáló beruházások költségvetési kiadásainak hosszú lejáratú, alacsony kamatozású finanszírozását, miközben a meglévő és csökkenő államadósság szerkezete is kedvezőbbé válik.

Gyorsan nyélbe ütötték a szerződést

Beszámolt arról is, hogy az ország kedvező feltételekkel jut a hitelkerethez, amely változó kamatozású ugyan, de árazása a miniszter szerint hosszabb távon is kedvező lesz.

Baranyay László, az EIB alelnöke a magyar kormány és az EIB kitűnő együttműködésének nevezte, hogy a hitelt a bank igazgatósága a múlt kedden tárgyalta, és a szerződést már hétfőn alá is írták. Megjegyezte, a hitelkerettel az EIB ahhoz is hozzájárul, hogy Magyarország tartósan fenn tudja tartani a gazdasági növekedést és új lehetőségeket kapjon a kohézió folytatására.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Óvatosság lett úrrá a lakás- és a hitelpiacon »