Felpöröghet a német gazdaság

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A német központi bank, a Bundesbank szerint erős lesz a német gazdasági növekedés 2015 első két negyedévében a növekvő export és az élénkülő lakossági fogyasztás miatt.

A Bundesbank havi jelentése szerint 2014 utolsó negyedévében a vártnál nagyobb, 0,7 százalékos negyedéves gazdasági növekedés volt. A központi bank szerint ez a tendencia folytatódott idén is, és 2015 elején tovább nőtt a német bruttó hazai termék (GDP).

A bank számításai szerint 2014 végén egyszerre nőtt a lakossági fogyasztás és a megtakarítási ráta is, amiből arra következtetnek, hogy tavaly a német fogyasztók nem használták fel összes szabad jövedelmüket. 2015 januárjában viszont már 2,3 százalékkal nőtt havi alapon a kiskereskedelmi forgalom, azaz a fogyasztók elkezdtek költekezni, ami lökést adhatott a gazdaságnak.

A Bundesbank szerint az idei második negyedévben is folytatódik a "robusztus" gazdasági növekedés a külföldi kereslet, a belföldi fogyasztás és a német építőipari aktivitás élénkülése miatt.

A német központi bank mellett külföldi megfigyelők is kedvezőnek látják a német gazdaság helyzetét. Február óta az Európai Bizottság 1,5 százalékos idei német GDP-növekedést vár a korábbi évi 1,1 százalékos várakozása helyett. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pedig múlt héten emelte 2015-ös német növekedési előrejelzését 1,7 százalékra 1,1 százalékról.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

A Bundesbank felkészült a legrosszabbra »