Felrobbant a világ a kockázati tőkétől

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

A kockázatitőke-ágazat 86,7 milliárd dollárt öntött a vállalatokba 2014-ben, ami 15 éve nem látott mértéknek számít. Egy friss jelentés szerint a befektetéseket elsősorban olyan amerikai vállalatok hajtották, mint az Uber és a Snapchat.

A befektetések összesen 6507 üzlet keretében valósultak meg, és csak a negyedik negyedévben 26,1 milliárd dollárt költöttek a kockázati tőkések, amire 2000 harmadik negyedéve óta nem volt példa – írja a CNBC az EY jelentése alapján.

Szép remények

A kockázatitőke-befektetések, illetve a kockázati tőke háttérrel rendelkező vállalatok kilátásai pozitívan, ahogy tovább javulnak a gazdasági feltételek, ami támogatja a globális finanszírozási környezetet – hangsúlyozzák az EY elemzői.

Ráadásul a kockázatitőke-finanszírozás elérte a mindenkori magaslatokat Európában és Kínában. Az Egyesült Államokban 52,1 milliárd dollár jött az ágazatból, köszönhetően az olyan megaüzleteknek, mint a decemberi 1,2 milliárdos befektetés a közlekedési hálózatban utazó Uberbe. Az amerikai számok tavaly éves alapon 47 százalékos növekedést jeleztek a kockázatitőke-finanszírozásban.

Az európai befektetések összesen 10,5 milliárd dollárt értek el, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 27 százalékos emelkedést jelent. Mindeközben Kínában a mérték csaknem megtriplázódott – elérve a 15,6 milliárd dollárt –, amit erősen hajtott a Xiaomi okostelefon gyártóba befektetett 1,1 milliárd dollár.

A rendíthetetlen Szilícium

Nem meglepően a San Franciscó-i Bay Area vonzotta a legtöbb pénzt, fenntartva ezzel a dominanciáját. A Szilícium-völgynek is otthont adó terület vállalatai 24,7 milliárd dollárt gyűjtöttek 2014-ben, ami majdnem a duplája a 2013-as 13,9 milliárdos szintnek. A második helyre Peking futott be (felkapaszkodva a korábbi hatodik helyről), 7,7 milliárd dollárral.

A legnagyobb összegeket a fogyasztói szolgáltatási szektor zsebelte be. Ez a terület, amely olyan vállalatokat foglal magában, mint az Uber, a Snapchat vagy az indiai Flipkart, összesen 29 milliárd dolláros befektetést könyvelhetett el.

A kockázati tőkések által támogatott kezdeti nyilvános részvénykibocsátások (IPO) minden piacon bővültek 2014-ben, azonban ezen a területen Európa vezeti a rangsort 4,7 milliárd dolláros értékkel, ami az egy évvel korábbi szinthez képest 600 százalékos emelkedésnek felel meg. Ebben igen nagy szerepe volt a Rocket Internet netes inkubátornak, amely október elején 1,8 milliárd dolláros IPO-t bonyolított le Frankfurtban.

Túlhevülve?

Miközben a tőke intenzíven áramlik a technológiai szektor egyes felkapott területeire, az elemzők egy része némi aggodalommal figyeli mindezt. Fred Destin, a kockázati tőkés Accel Partners üzlettársa nemrégiben azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a technológiai startup piac már „túlfűtött”.

Ennek ellenére az EY nem látja, hogy a jelenlegi trendek lassulnának. Tekintve, hogy a befektetők egyre inkább bíznak a javuló piaci feltételekben, és ezzel a befektetések is fellendülnek, igen erős időszakra számíthatunk az elkövetkező néhány évben – jegyzik meg az elemzők.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés