Felszámolható az offshore?

| szerző:

A BBC Panorama műsorából derült ki, hogy még az Apple amerikai informatikai óriásvállalat is alternatív adóparadicsomok után nézett, amikor az ír hatóságok 2013-ban elkezdték bezárni a törvényi kiskapukat, s ellehetetlenítették az adóminimalizálást. Ön szerint felszámolható az offshore? Szavazzon!

Kizárt! Ha már a világ legnyereségesebb vállalata is adóparadicsomból adóparadicsomba vándoroltatja a cégeit, s inkább „hontalanná” válik, csakhogy elkerülje az állami befizetéseket, akkor az offshore a rendszer integráns része. Amit éppúgy nem lehet kivágni a gazdaság testéből, mint egy elburjánzott, rossz indulatú daganatot, melynek az áttétei már mindenütt jelen vannak, s csak a szignálra várnak, hogy aktiválódjanak. A céges szakértők mindig motiváltabbak, mint az állami alkalmazottak, ráadásul a kapitalizmus globális, míg az adóhatóságok jobb esetben is csupán államszövetségeket képviselnek. Nem nehéz kitalálni, hogy mire egy törvényi szigorításból adó beszedési akció lesz, a céges jogászok már jó előre kivédték a támadást. És még az sem igaz, hogy a postaláda cégek befogadása az egzotikus szegény országok sportja. Elvégre Jersey azért elég közel fekszik Washingtonhoz.

Hogyne! Nem véletlen, hogy a Paradise Papers 13,4 millió aktából álló adattömegének feldolgozásában világszerte közel száz sajtóvállalat és médiacég vesz részt. És ez már régen nem az adóelkerülésre hagyományosan nagyon érzékeny amerikaiak ügye. A németek és a britek is ráharaptak a témára, s egyre sanszosabb, hogy az offshore területek szolgáltatásait igénybe vevő cégek elszigetelődnek. Komoly cég ezt nem vállalhatja fel nyíltan, az Apple sem kötötte a részvényesei orrára az elmúlt években, hogy a jogászai bermudai „adószakértőket” interjúvolnak. Ráadásul a tét is nagy, hiszen csak a most botrányba keveredett Apple 252 milliárd dollárnyi "pénztartalékot" tárolt tavaly az Egyesült Államok adóhatóságának akciórádiuszán kívül. Nagyon úgy néz ki, hogy egyre szélesebb körű az államok összefogása az adóparadicsomokkal szemben.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Közeleg a határidő - a te vállalkozásod már felkészült? »

ALTEO 695 (2,21 ) ALTERA 800 (0,63 ) APPENINN 597 (-1,32 ) EMASZ 25000 (-1,57 ) ENEFI 200 (4,17 ) ESTMEDIA 124 (2,48 ) FUTURAQUA 57 (3,27 ) GSPARK 3430 (0,88 ) MASTERPLAST 635 (0,79 ) MOL 2660 (2,07 ) MTELEKOM 411 (-0,72 ) NORDTELEKOM 44 (0,69 ) OPUS 699 (-0,57 ) OTP 9910 (0,61 ) RABA 1385 (1,47 ) RICHTER 5270 (1,05 )