Férfiaknak is elég 40 év gálya?

| szerző:

A parlamenti ellenzék is felkarolta azt a kezdeményezést, hogy a nőkhöz hasonlóan a férfiaknak is legyen elegendő 40 évi munkaviszony a nyugdíjba vonuláshoz. Ön szerint jogos az igény, vagy a kormánynak van igaza, s a férfiaknak nagyobb megbecsülés a munka, mint a megérdemelt pihenés.

Pihenjenek! A Nők 40 program, jelenlegi formájában maga a megtestesült nemi diszkrimináció. Jogos az igény, hogy 40 év munkaviszony után a férfiak is nyugállományba vonuljanak. Hamis és bosszantóan archaikus az a kormányzati érvelés, hogy a nők a munka mellett gyereket is neveltek, ellenben a férfiak legnagyobb megbecsülése a munka. Nem élünk a középkorban, a most nyugdíj előtt álló nemzedékek nő tagjai is jellemzően dolgoztak, de a férfiak is kivették a részüket a gyereknevelésből. Arról lehet inkább szó, hogy az értelmetlen stadionépítésekbe belebonyolódott és a jegybank esztelen költekezéséhez asszisztáló kormányzat sajnálja a pénzt a nyugdíjakra. Pedig hosszú távon ez a változás már alig billentené tovább az egyensúlyát vesztett nyugdíjrendszert, hiszen néhány szerencsés évjáratot leszámítva, egyre kevesebbeknek van és lesz esélye a 40 évi bejelentett munkára. Igaz, épp ezért nem éri meg a kormányzó pártoknak, mert nem ígér elég szavazatot.

Dolgozzanak! Végre egy kicsit jobban megy az országnak, erre jön az ellenzék ezzel a politikai gumicsonttal. Ami semmi másra nem jó, csak a költségvetési egyensúly kibillentésére. Pedig mennyivel jobb lenne a gazdasági növekedés nyomán felszabaduló költségvetési pénzeket például az államadósság csökkentésére fordítani. Ami hosszú távon mindannyiunk érdeke lenne. És azt se feledjük, jogos a kormányzati érvelés, hogy a férfiaknak szinte katasztrófa a nyugdíjba vonulás, számukra valóban az élethosszig tartó megérdemelt munka lenne az igazi kitüntetés. És ne tévedjünk a nemi diszkrimináció sikamlós területére! Jól is néznénk ki, ha a munkahelyükön 40 évig gályázó nőket, akik emellett háztartást vezettek, gyereket neveltek, egy kalap alá vennénk a szabadidejükben meccsre járó férfiakkal. Az ellenzéknek, persze, semmi sem drága. A Férfiak 40 programmal, nyilván a vasutasok, a tanárok és az önkormányzati dolgozók szavazataira pályáznak.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

NN: a vírus fellendítheti az öngondoskodást »