Fizessenek a robotok?

Még mindig tud meglepetéseket okozni Bill Gates, a Microsoft alapítója, aki ezúttal azt vetette fel, hogy a kormányok vessenek ki robotadót. Mert az automatizált üzemek tisztességtelen előnyhöz jutnak azáltal, hogy a "dolgozók" nem fizetnek például személyi jövedelemadót vagy társadalombiztosítási járulékot. Ön szerint is meg kell adóztatni a robotokat? Szavazzon!

Adózzanak! Nagyon is ésszerű a felvetés, hiszen nem elég, hogy a robotok elveszik az emberek munkáját, de a kormányok nemtörődömsége még további tisztességtelen előnyhöz is juttatja az automata üzemeket. A robot munkája, persze, eleve jóval olcsóbb, hiszen nem kell pihennie, s elég jól bírja az egymást követő 3 műszakot. És akkor ezt még azzal tetézik, hogy adót és járulékot sem kell fizetniük. Az emberi munkaerő gyakorlatilag teljesen esélytelen ebben a versenyben. Ilyen mértékű piactorzítás esetén más területeken már lépett volna a politika. Nyilván a politikusok szűklátókörűségével magyarázható, hogy többségük eddig észre sem vette ezt a visszásságot. Szerencsére gyarapodik a robotadó támogatóinak tábora a politikusok és üzletemberek körében is. Egyre többen vélik úgy, hogy a robotokkal kellene megfizettetni az általuk okozott munkaerő-piaci károk egy részét, akár úgy is, hogy alternatív emberi foglalkoztatási formákat finanszíroznának a robotadóból.

Még adóalany sincs! Elképesztően átgondolatlan ötlet a robotadó, melynek egyelőre még adóalanya sincs. Mert ki is fizetné az adót? A robot ugyan nem, hiszen neki nincsenek jogai, ahogy kötelezettségei sem keletkezhetnek. Esetleg a robotok gyártói? Talán igen. Vagy a gyártósort üzemeltető cég? Erre is mondhatjuk, hogy talán. De ugyanilyen joggal merülhet fel az is, hogy fizessenek inkább a fogyasztók és az ügyfelek. Eleve hibás az a megközelítés, hogy mindig valami óriási üzemet feltételezünk, ahol gigantikus robotok üzemelnek. A tőzsderobotokat például észre sem vesszük, mert elbújhatnak egy laptopban. Ehhez képest a tengerentúlon már minden három ügyletből kettőt automaták kötnek. És nem veszik el az emberek munkáját, mert azt a munkát ember nem is képes elvégezni. A brókerek reagálni sem tudnak az eseményekre a másodperc tört része alatt. A piacok tehát köszönettel tartoznak a tőzsderobotoknak azért a többletforgalomért, extra likviditásért és az állandó készenlétért, ami az emberektől nem várható.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Rosszak az adószabályok, változtatni kell! »