Fogy az idő, élesedik a vita - Fizetésképtelenné válhat az USA

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Vészesen fogy az ideje az amerikai kormányzatnak, hogy tető alá hozza a költségvetési megállapodást a republikánusokkal. Ha nem sikerül időben megegyezni az adósságplafon emeléséről, akkor fizetésképtelenné válhat a washingtoni kormány. Azt persze, hogy milyen lépések szükségesek, a Fed mai, a mennyiségi lazítási program esetleges lassításáról szóló döntése is befolyásolja majd.

Az Egyesült Államok aktuális költségvetési évének szeptember 30-án vége lesz, így már ebben a hónapban elkezdődnek a tárgyalások a következő büdzséről. A megegyezés sürgető lenne, hiszen október közepére, végére elfogyhat a kormányzat pénze, tehát a költségvetési plafon (amely most 16 700 milliárd dollár) emelése is újra napirendre kerül.

A tárgyalásoknak adhat némi mozgásteret, hogy szeptember közepén kisebb költségvetési hiányt jelentettek annak köszönhetően, hogy javul az ország munkaerő-piaci helyzete. Augusztusban 147,9 milliárd dollár volt a deficit, az egy évvel korábbi 190 milliárdhoz képest, egész évre vetítve pedig elérte a 755,3 milliárd dollárt. A helyzet 2008 óta nem volt ilyen jó, a Lehman Brothers csődje, tehát a válság kitörése óta a költségvetési hiány minden évben meghaladta az 1000 milliárd dollárt.

Politikai harcok, kérdéses a megállapodás

Egyelőre azonban távolinak tűnik a megállapodás a 2014-es kiadásokról. Így újabb belpolitikai harcnak néznek elébe a képviselők. A megegyezés elhúzódása pedig bizonytalanságot kelt. Sőt, néha a megállapodás maga is kevés, elég csak a januári eseményekre gondolni, amikor az eufória elmúlása után a piacok rendkívül érzékenyen reagáltak.

Annak is nagy a valószínűsége, hogy megint csak egy rövid távú megállapodást hoznak tető alá a felek. Átfogó tervezet már régóta nem született az USA-ban, így a költségvetés gyakran az aktuális politikai kérdések áldozatává válik. Ez történt márciusban is, akkor Obama keményen kritizálta a republikánusokat és a gazdasági növekedés ütemének visszafogását vetette a szemükre, de ilyen kritikában szeptember 15-én is részesülhettek, amikor az elnök még egy újabb válság képével is riogatott és felelőtlenséggel, hozzá nem értéssel vádolta a kongresszus republikánus politikusait.

Támadások kereszttüzében az Obamacare

Szakértők szerint a megegyezésnek áldozatul eshet Barack Obama egészségügyi reformja (az Obamacare), amelyet 2010-ben fogadtak el, de 2014-től lép érvénybe teljes egészében. Akár a reformhoz szükséges források visszatartása is újra szóba kerülhet a tárgyalásokon. (Korábban mintegy nyolcvan republikánus képviselő levelet küldött John Boehnernek, a képviselőház republikánus párti elnökének, amelyben tájékoztatták, hogy nem teszik lehetővé a kormány számára fizetési kötelezettségeinek teljesítését, amennyiben az nem zárolja az egészségügyi reform megvalósításához szükséges forrásokat.)

Amitől félnek az USA-ban

Egy augusztusi, közgazdászok körében végzett felmérés szerint az Egyesült Államok gazdaságára a jövőben a legnagyobb veszélyt a magas deficit jelenti.

Tény, hogy ez a program emészti fel a legnagyobb összeget a kormányzati kiadásokból. Viszont az elnök nagyon ragaszkodik ennek végigviteléhez, egyfajta politikai hagyatékként is tekint arra.

A republikánusok szerint a költségvetési deficit lefaragásához kiadáscsökkentésre van szükség, és az Obamacare-nek nincs meg a kellő fedezete. A kormányzat leginkább bevételnöveléssel jutna forráshoz, már többször szóba került az adóemelés, különösen a magas jövedelműeknél. Erről azonban a republikánusok hallani sem akarnak.

Mit mondanak a szakértők?

A Kongresszus Költségvetési Hivatala szeptember 17-ei jelentése szerint a jelenlegi egészségügyi és jóléti programok folytatása még több pénzbe kerül majd az amerikai adófizetőknek. Az egyre növekvő szövetségi adósság pedig egy újabb pénzügyi válság kockázatát vetíti előre. Ilyen viszonyok között a befektetők csak nagyon magas kamattal lesznek hajlandóak finanszírozni az újabb hitelfelvételeket.

A hivatal vezetője, Douglas Elmendorf szerint változásra van szükség, meg kell egyezni, és egyensúlyba kell hozni az ország kiadásait és bevételeit. A társadalomnak alapvető választ kell adnia arra kérdésre, hogy visszafogják a programokat vagy hajlandóak magasabb adót fizetni.

Ha az amerikai gazdasági növekedés végre beindul, akkor a költségvetés is magasabb bevételhez jut és akkor fenntarthatóak a mostani kiadások. De a jövő kérdése az is, hogy az államadósság gyorsabban növekszik-e, mint a gazdaság teljesítménye azt megengedné? Mert akkor az USA elérheti azt a töréspontot, ahonnan még nehezebb visszajönni, mint ebből a válságból. (A hivatal előrejelzése a következő 25 év lehetséges gazdasági folyamatait vizsgálta meg.)

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az újabb vámok növelnék az amerikak költségét »

4IG 923 (0,54 ) AKKO Invest 28000 (-0,71 ) ALTEO 770 (1,32 ) ANY 1310 (0,38 ) AutoWallis 113 (-1,75 ) BIF 297 (1,37 ) CIGPANNONIA 325 (-1,81 ) EMASZ 24800 (-1,59 ) ESTMEDIA 118 (-0,67 ) FUTURAQUA 117 (-2,83 ) GSPARK 4340 (-0,69 ) KULCSSOFT 1260 (-1,56 ) MTELEKOM 423 (1,08 ) NORDTELEKOM 46 (-2,02 ) NUTEX 29 (-3,33 ) ORMESTER 12500 (-0,79 ) OTP 12350 (0,49 ) OTT1 275 (0,92 ) PANNERGY 736 (0,27 ) RICHTER 4860 (0,16 ) SET Group 660 (-0,30 ) TAKAREK 620 (0,98 ) WABERERS 1300 (-1,52 ) ZWACK 16650 (-0,30 )