-->

Folyik az uniós vizsgálat, mire számíthatunk?

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság (EUTAF) már vizsgálja az Európai Bizottság által kért, az uniós források felhasználása új intézményrendszerének működését, az eredményeket tartalmazó jelentéstervezet várhatóan május végére készül el.

A Miniszterelnökség kedden közölte, hogy az EUTAF az irányítási és kontrollrendszerben bekövetkezett változásokat tematikus ellenőrzés keretében vizsgálja. Az ellenőrzés hatóköréről és módszeréről az EUTAF az Európai Bizottsággal - a tagállam és az Európai Bizottság közötti partnerség jegyében - előzetes egyeztetést tartott, tekintettel az intézményrendszerben bekövetkezett változásokra.

Mit vizsgálnak?

Az ellenőrzés alapvetően két területre irányul. A statikus vizsgálat tárgyát képezi egyrészt az intézményrendszeri változások jogszabályi hátterének és megfelelőségének értékelése. Azt vizsgálják, hogy az intézményi átalakítások kapcsán minden, a támogatások kezelésének szabályosságához nélkülözhetetlen dokumentum, szabályzat, illetve eljárásrend aktualizálása, frissítése megtörtént-e.

Az ellenőrzés másik célja a humán kapacitások vizsgálata a közreműködő szervezeti feladatok irányító hatóságokba történő bevonása tekintetében. A helyszíni ellenőrzések folynak, a végleges jelentést az ellenőrzött szervezeteknek, illetve az Európai Bizottság részére megküldik - írja az MTI-nek küldött válaszában a Miniszterelnökség.

Mibe kerül Lázár János harca?

Egyelőre nem veszélyezteti a magyar gazdaságot az uniós pénzek időszakos elmaradását, de ha elhúzódik a konfliktus, akkor vagy a költségvetés sínyli meg a források elapadását, vagy a beruházások hiánya horpasztja a törékeny növekedés szerény ívét - fejtették ki elemzők korábbi írásunkban.

Shirin Wheeler, a regionális politikáért felelős uniós biztos, Johannes Hahn szóvivője múlt pénteken elmondta, hogy az uniós támogatások fogadására kialakított új magyarországi rendszer papíron elfogadhatónak tűnik, ám Brüsszel biztosítékot szeretne kapni az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságtól (EUTAF). A szóvivő arról is beszámolt, hogy az április 15. előttről származó számlákat a normál ügymenet szerint fizeti ki a bizottság.

Szúrópróbaszerű ellenőrzések is lesznek

"Megerősítettük, hogy miután a bizottság nem állította le a kifizetéseket, a magyar hatóságok dönthetnek úgy, hogy az új intézményrendszerben kiállított fizetési igényeket is benyújtják" - tette hozzá Johannes Hahn szóvivője, akinek válaszából az is kiderül, hogy ezek feldolgozásához azonban Brüsszel előbb biztosítékot szeretne kapni a EUTAF-tól. "Emellett a saját auditoraink is végezhetnek szúrópróbaszerű ellenőrzéseket a helyszínen" - tette hozzá Shirin Wheeler.

Az Európai Bizottság a magyar fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításával kapcsolatos vizsgálata miatt kérte korábban, hogy április 15-étől, amíg a vizsgálat nem zárul le, addig a magyar kormány ne küldjön ki számlákat. Shirin Wheeler április 28-án azt közölte, hogy az Európai Bizottság nem függesztette fel a Magyarországnak szánt kifizetéseket, de választ vár a magyar hatóságoktól azokra az aggodalmaira, amelyek az uniós források felhasználásának magyarországi átszervezésével kapcsolatosak. 

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés