Fordulatot várnak a fuvarosok

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A magyar közúti fuvarozás nemzetközi szinten nem volt piacképes és felkészült, de az új kormánycsomag áttörést jelenthet a szektor versenyképességének javításában - írta pénteki számában a Magyar Idők.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, a NiT Hungary tagi találkozóján - melyen a kormány 16 pontos csomagját vitatták meg - elhangzott az is, hogy további cél a költségek csökkentése, a piacvédelem erősítése és a gépjárművezető-hiány mérséklése.

Helyzetben a hazai

Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára kiemelte, hogy a rendszerváltás óta a magyar kormány először nyilvánítja ki, hogy kiemelkedően fontosnak tartja a logisztikai és a közúti fuvarozási ágazatot a nemzetgazdaság szempontjából. Hozzátette: ha megvalósul a határozat, versenyképes helyzetbe kerülnek a magyar fuvarozók az európai piacon.

Ez mind a vállalkozásoknak, mind az államnak előnyökkel járhat. A magyar vállalkozóknak eddig olyan költségelemekkel kellett számolniuk, amelyek nem terhelik külföldi vetélytársaikat, mint például az iparűzési adó (ipa). Amennyiben a parlament megszavazza, 2016 januárjától a külföldi útdíj meghatározott mértéke is levonható lesz az ipából, jelentősen csökkentve ezzel a nemzetközi környezetben dolgozó fuvarozók hazai adóterhét.

Sok a költség

További megtakarítást jelenthet a cégeknek a haszongépjárművekre vonatkozó vagyonátruházási illetékmentesség, amely régóta elvi kérdése az érdekképviseletnek. Célkitűzésük, hogy más szakmához hasonlóan a fuvarozóknak se kelljen plusz költséget vállalni beszerzett termelőeszközeikre.

A fuvarozók támogatták azt is, hogy a hazai piac és a magyar cégek védelme érdekében az állam fokozza a külföldi járművel fuvarozók ellenőrzését, és növelje a szabálytalanságot elkövetők bírságtételeit.

A találkozón elhangzott, hogy országos szinten mintegy hatezer gépkocsivezetői állás betöltetlen a szektorban, ami akadálya az alágazat további növekedésének. Éppen ezért a fuvarozók üdvözölték, hogy a közúti közlekedési szektor fellendülése érdekében a kormány 5 milliárd forintos állami támogatást biztosít ingyenes szakirányú gépkocsivezető-képzésre.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Átrendezi az vállalkozások versenyképességét a koronavírus »