Forgalomcsökkenés - kártérítést követel az autópálya-üzemeltető

| forrás:
mtieco
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Strabag többségi tulajdonában álló Autocesta Zagreb-Macelj (AZM) autópálya-üzemeltető kártérítést követel a horvát államtól a Zagreb-Macelj autópálya forgalom-visszaesése miatt - írta a Vecernji list.

Az AZM, amely a horvát fővárost a szlovén határral összekötő sztráda koncessziós üzemeltetője, 70 millió kuna (2,7 milliárd forint) kártérítést követel az államtól a forgalom csökkenése miatt. A koncessziós szerződéssel ugyanis a horvát állam arra kötelezte magát, hogy megtéríti az AZM-nek a forgalomcsökkenésből eredő bevételkiesést. Az AZM követelése hideg zuhanyként érte a horvát kormányt, amely arra készül, hogy a többi autópályát is koncesszióba adja - írta a horvát lap internetes oldalán.

Az első negyedévben a szóban forgó autópályán 8,6 százalékkal csökkent a forgalom, ami 5 százalékos bevételcsökkenést jelentett az üzemeltetőnek. A szerződés ugyanakkor azt is előírja, hogy a forgalom emelkedésével az üzemeltető hat százalékos kamattal köteles visszafizetni az államtól kapott kártérítést. Kérdés azonban, hogy ez mikor következne be, tekintettel arra, hogy Európa-szerte egyre kevesebb az autó a pályákon - írta a lap. A kártérítés egyik módja lehet a Vecernji list szerint, ha az állam elengedi a vállalat 50 millió kunás áfatartozását, amit bírósági úton követel rajta.

A koncessziós autópályán majdnem kétszer annyiba kerül az autópályadíj, mint az állami szakaszokon. E mellett az állam, mint kisebbségi tulajdonos, rendszeresen - idén 54 millió kunával - társfinanszírozza az AZM-et - jegyzi meg a horvát sajtó.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az észak-erdélyi autópálya a új szakasza épülhat »