Francia-amerikai megállapodás adóztatásról

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Franciaország és az Egyesült Államok megegyezett a délnyugat-franciaországi Biarritzban tartott G7-csúcstalálkozón az amerikai digitális szolgáltatókra kivetett francia adók ügyében: a francia kormány visszafizeti az amerikai cégeknek a befizetett illetéket, amint életbe lép egy nemzetközi adóztatási rendszer - jelentette be hétfőn Emmanuel Macron francia elnök Donald Trump amerikai elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján.

A világ hét legfejlettebb országának ((Németország, az Egyesült Államok, Japán, Olaszország, Kanada, Nagy-Britannia és Franciaország) vezetői jóváhagyták, hogy nemzetközi adót vessenek ki 2020-tól a Google, az Amazon, a Facebook, az Airbnb (GAFA) és más hasonló nagyvállalatokra, és ezt követően Franciaország adókedvezmény formájában visszafizeti ezeknek a nagyvállalatoknak az eddig befizetett illetékeket - mondta a francia elnök. "Rengeteg idegesség van ekörül a híres francia digitális adó körül. Szerintem egy nagyon jó megállapodást találtunk" - tette hozzá. "Nagyon igazságtalan helyzetek vannak. Egyes szereplők nem fizetnek adót.

Nem egyik vagy másik cég ellen akarta Franciaország bevezetni ezt az adót, hanem a nemzetközi probléma rendezése volt a cél" - hangsúlyozta Emmanuel Macron. Megerősítette, hogy a 2020-tól életbe lépő nemzetközi adóztatást a párizsi székhelyű Gazdasági és Együttműködési Fejlesztési Szervezet (OECD) dolgozza ki. Párizs arra hivatkozva sújtotta ezzel az adóval a GAFA-vállalatokat, hogy túl kevés illetéket fizetnek azokban az európai országokban, ahol székhellyel rendelkeznek. Az érintett cégek diszkriminatívnak nevezték a döntést, az amerikai elnök pedig ellenlépéseket helyezett kilátásba, egyebek mellett a francia borok vámjának megemelését. A 2019. január 1-jén életbe léptetett francia adók az amerikai szolgáltatók forgalmának mintegy három százalékát teszik ki. Az OECD javaslata október végére készül el, és nemcsak a GAFA-cégeket, hanem valamennyi olyan nagyvállalatot érintene, amely piacát nem kizárólag abban az országban fejleszti, amelyben állandó székhelye található, és úgynevezett adóoptimalizálását gyakorol.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

EU-lista az adózásban nem egyttműködő országokról »