Nagyon komoly szövetségest kaphat Németország

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Német közgazdászok megelégedéssel nyugtázták, hogy Emmanuel Macron független, centrista politikus került ki győztesen a francia elnökválasztás első fordulójából.

Jól jár Európa Macronnal

"Az eredmény jó jel Németország és Európa számára is. A reálgazdaság és a pénzpiacok is egyaránt fellélegezhetnek" - kommentálta az első választási forduló eredményét Marcel Fratzscher, a DIW Berlin (Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung) gazdaságkutató intézet elnöke.

"Emmanuel Macron a gazdasági reformok és az erős Európa jelöltje. Minden esélye meg is van rá, hogy megnyerje a második fordulót, bár még nem lehet lefújni a fenyegető gazdasági összeomlás és az euró vége miatt a riadót. Európa egy újabb buktatón jutott túl a pénzügyi és gazdasági válságból kivezető úton" - fogalmazott. Hozzátette, hogyRep a pénzpiacok és az euró minden bizonnyal kedvezően reagálnak majd az első forduló eredményére.

Ugyanakkor fokozódnak is majd az elvárások a német kormánnyal szemben, hogy a második forduló után az új francia elnökkel mihamarabb megkezdje a tárgyalásokat az Európai Unió megreformálását célzó konkrét tervekről és a gazdasági válság leküzdéséről. A kormánynak addig is az európai reformokra kell összpontosítania a figyelmét. Macron személyében a német kormány egy nagyon fontos pro-európai partnerre lelhet.

90 százalék

A francia elnökválasztás első körének eredménye a Bremer Landesbank vezető közgazdásza Folker Hellmeyer szerint is "nagyon pozitív fejlemény Európa, a reálgazdaság és a pénzpiacok számára". Három héttel ezelőtt még fel sem merülhetett, hogy Macron ilyen jó eredményt érjen el, két hét múlva pedig nagy előnnyel legyőzheti ellenfelét - mutatott rá.

Az eurót gyengítő és a tőke Európából való kivonásához vezető politikai bizonytalanság teljes mértékben még nem hárult el ugyan, de azért 90 százalékban már igen. Az a tény azonban, hogy a franciák többsége Macronra szavazott, azt mutatja, hogy politikai irányváltást akarnak, amit Németországnak és Európának is meg kell hallania - hangsúlyozta a Bremer Landesbank szakembere, megjegyezve, hogy a politikának felül kell vizsgálnia álláspontját az unió bővítése és az intézményrendszer demokratizálása terén és az európai eszme újraélesztésére kell törekednie.

A Berenberg Bank vezető közgazdásza, Holger Schmieding is egyetért kollégáival abban, hogy "Franciaország és Európa szempontjából kedvező eredmény született". Nagyon valószínű, hogy ezt követően Franciaország a reformer Macront választja meg elnöknek, végrehajtja a gazdasága megerősítéséhez szükséges reformokat és jóval közelebb kerül Németországhoz - fejtette ki.

Nem lesz horror

"Sikerült elhárítani a devizaunió stabilitását veszélyeztető horror-forgatókönyvet" - fogalmazott Jörg Krämer, a Commerzbank vezető közgazdásza. Marine Le Pen támogatottsága nem bizonyult nagyobbnak annál, amit a közvélemény-kutatások kimutattak, és így csökkent annak a veszélye, hogy a második körben "rosszra forduljanak a dolgok" - mutatott rá, hangsúlyozva, hogy mindezek alapján bátran ki lehet indulni abból, hogy Emmanuel Macron lesz Franciaország következő elnöke. Ami - legalábbis a többi jelölthöz képest - a lehető legjobb eredmény Franciaországnak.

Jörg Krämer hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Macront nem lehet sem csodadoktornak, sem valódi reformernek tekinteni. Ódzkodik ugyanis mélyreható reformokat végrehajtani a munkaerőpiacon, ami különösen a fiatalkorúak körében magas munkanélküliségre való tekintettel igen komoly problémát jelenthet. A költségvetési konszolidációról alkotott nézetei is meglehetősen ködösek a Commerzbank közgazdásza szerint. Közös euróövezeti kötvények kibocsátását pártolja például és ezzel ütközőpályára került a berlini kormánnyal.

Holger Sandte, a Nordea európai piacokért felelős vezető közgazdásza is kész ténynek tekinti, hogy Emmanuel Macron lesz Franciaország új elnöke, ami - véleménye szerint - egyaránt jó hír Franciaország, az EU és Németország számára. A pénzpiacok legalábbis átmenetileg fellélegezhetnek - mondta. A francia reformok tempója mindenesetre felgyorsul, különösen, ha a júniusi parlamenti választások eredménye is kedvezően alakul. Macronnak mindenesetre fel kell nőnie a vele szemben támasztott magas elvárásokhoz - jegyezte meg.

Hozzátette, hogy a német-francia páros ismét együtt léphet fel, még ha nem is értenek mindenben egyet.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Jelentősen csökkent a svájci gazdaság teljesítménye »

4IG 700 (-0,57 ) AKKO Invest 470 (5,86 ) ALTEO 780 (-0,51 ) ANY 1230 (0,82 ) APPENINN 378 (-0,13 ) AutoWallis 78 (-1,14 ) CIGPANNONIA 186 (-1,59 ) CSEPEL 316 (-1,25 ) DELTA 103 (-1,35 ) Duna House A 3260 (4,49 ) EHEP 3350 (-1,47 ) ENEFI 345 (0,88 ) FORRAS/OE 1180 (-1,67 ) FORRAS/T 1560 (4,00 ) FUTURAQUA 76 (0,94 ) GSPARK 3560 (-0,56 ) KULCSSOFT 1670 (1,83 ) MASTERPLAST 626 (-0,63 ) MOL 2012 (5,01 ) MTELEKOM 395 (-0,38 ) NORDTELEKOM 31 (-1,29 ) NUTEX 30 (-0,50 ) OPUS 282 (3,30 ) ORMESTER 11750 (-3,29 ) OTP 11390 (5,46 ) OTT1 210 (-4,12 ) PANNERGY 650 (3,17 ) RICHTER 6770 (1,80 ) SET Group 70 (-0,99 ) TAKAREK 536 (1,52 ) WABERERS 862 (6,42 )