Franciaország enged a cégeknek: megvágják az adókat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Manuel Valls francia miniszterelnök kedden megerősítette, hogy a kis és középvállalatok társasági adója 28 százalékra csökken a jelenlegi 33,3 százalékról a jövő évi költségvetési törvény keretében.

Segítik a kkv-kat

A L,Express című hetilap honlapján megjelent interjúban a kormányfő elmondta, hogy a személyi jövedelemadó esetleges csökkentéséről még nem született meg a kormány döntése.

"A kkv-k számára 28 százalékra csökken a társasági adó, a nyereség egy részét illetően" - mondta Manuel Valls.

A miniszterelnök tájékoztatása szerint ez a csökkentés része annak az 5 milliárd eurós járulékcsökkentésnek, amelyet a vállalatoknak ígért a kormányzat az ügynevezett felelősségi paktum keretében. Franciaországban az évi 7,630 millió eurónál kevesebb forgalmat bonyolító vállalatok 15 százalékos adót fizetnek a nyereségük első, 38 120 eurós részére, a fennmaradó részre pedig 33,3 százalékot.

Mindenki jól jár majd

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint a kormányzat létrehoz egy új sávot a 15 százalékos és a 33,3 százalékos között. Ez az új sáv, amelynek a maximuma még nem ismert, lesz 28 százalékban adóköteles.

"Ez csak egy első lépcsőfok. Még mindig az a célunk, hogy a társasági adó átlagos aránya 28 százalékra csökkenjen minden vállalat számára 2020-ig" - jelezte a miniszterelnöki hivatal.

Az intézkedést régóta követelték a munkáltatói szervezetek, amelyek 25 százalék körüli társasági adót javasolnak.

Választásra készülnek

Michel Sapin pénzügyminiszter már júliusban jelezte, hogy elképzelhető fokozatos csökkentés annak érdekében, hogy a franciaországi arány megközelítse a 28 százalékos európai átlagot.

A bejelentésre azt követően került sor, hogy Nicolas Sarkozy volt államfővel párhuzamosan jobb és baloldalon egymás után jelentik be jelöltségüket vezető politikusok a 2017-es elnökválasztásra, amelynek egyik kampánytémája az adócsökkentés lesz. A személyi jövedelemadó esetleg csökkentését illetően a kormányfő szerint azonban még nem született meg a döntés.

Csökkenteni kell az államadósságot

Manuel Valls ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a GDP-arányos államháztartási hiány jövőre a kormány tervei szerint 3 százalék alatt marad. Az ötéves elnöki mandátum végégig (2017 májusig) "folytatjuk a deficitcsökkentés érdekében tett erőfeszítéseket. Itt most megerősítem, hogy el fogjuk érni a célunkat 2017-ben, azaz a 3 százalék alá csökkenést" - mondta a miniszterelnök, annak ellenére, hogy az állami számvevőszék június végi jelentésében kétségeit fejezte ki az év eleje óta bejelentetett sorozatos kormányzati kiadási intézkedések finanszírozása miatt.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az egészségügyre fordítja az uniós pluszpénzeket a cseh kormány »