-->

GDP-csökkenésre számít a spanyol kormány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A koronavírus-járvány következményeként a spanyol kormány erre az évre a hazai össztermék (GDP) 11,2 százalékos csökkenésére számít tavalyhoz képest.

A kabinet várakozása szerint jövőre a gazdaság teljesítménye már 7,2 százalékkal növekedhet, a koronavírus okozta károk helyreállítását célzó európai uniós alap forrásait hozzáadva pedig elérheti a 9,3 százalékos emelkedést is. A munkanélküliségi rátát a tavalyi 13,8 százalék után 17,1 százalékra becsüli az idén a kormány. Reményei szerint 2021-ben ez 16,9 százalékra mérséklődhet, míg a tervezett uniós segítség felhasználásával 16,3 százalék is lehet.

A még tervezés alatt lévő jövő évi költségvetés kiadási plafonját 196 milliárd euróban határozta meg a kabinet keddi ülésén, ami 53,7 százalékkal több a múlt évben elfogadott összegnél, figyelembe véve az összesen több mint 27 milliárd eurós várható EU-támogatást is. Az államháztartási hiány a 2019-es 2 százalékról 11,3 százalékra ugorhat az idén, míg jövőre 7,7 százalék lehet. Az államadósság mértéke ebben az évben elérheti a GDP 118 százalékát a tavalyi 95,5 százalék után. Spanyolországban a legmagasabb a kiszűrt koronavírus-fertőzöttek száma Európában.

Az első, januárban igazolt eset óta több mint 825 ezer embernél igazolták a fertőzést. A koronavírus eddig több mint 32 ezer ember halálát okozta az országban. A március közepén bevezetett, lakhelyelhagyási korlátozásokkal járó szükségállapot következtében számos termelőágazat leállt, hónapokra bezártak egyebek mellett a vendéglátóhelyek, a szállodák és az üzletek többsége. Június végén feloldották ugyan a korlátozásokat, de rövid időn belül a fertőzések terjedése ismét felgyorsult, amit helyi szinten azóta újabb és újabb szigorításokkal igyekeznek megfékezni.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Borúsabb jövőt lát maga előtt a francia gazdaság »