GKI: a pesszimizmus maradt, de javultak a fogyasztói várakozások

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Novemberben kissé javultak az üzleti és fogyasztói várakozások a GKI Gazdaságkutató által az EU támogatásával végzett felmérés szerint. A GKI-Erste konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke novemberben mínusz 22,4 pontra emelkedett az előző havi mínusz 24,6 pontról.

Közben rosszabb a 11 havi átlagnál, ami mínusz 23,3 pont. Az üzleti bizalmi index az októberi 14,6 pontról mínusz 12,4-re javult, míg a fogyasztói bizalmi mutató mínusz 50,7 pont lett a előző havi mínusz 53 pont után.

Az üzleti szférán belül novemberben az ipar kivételével minden ágazat pesszimizmusa enyhült. Októberben fordított volt a helyzet, akkor csak az ipari várakozások javultak. Az elmúlt és a következő időszaki termelés, a teljes és az exportrendelés-állomány megítélése javult.

Az építőipari bizalmi index értéke utoljára 2011 közepén állt ilyen viszonylag magasan, bár továbbra is messze az építőipar a legpesszimistább ágazat. Az előző három hónap termelési színvonalának és a rendelésállománynak a megítélése azonban nem változott. A kereskedelmi bizalmi index értéke idei csúcsára jutott. Jelentősen javult az eladási pozíció és a rendelések várható alakulásának megítélése, a készletszintet azonban enyhén növekvőnek érezték a válaszolók. A foglalkoztatási várakozások minden ágazatban kedvezőbbek lettek, különösen az építőiparban, s csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme is. Az iparban mérséklődött a tervezett áremelések köre és mértéke.

A magyar gazdaság kilátásainak megítélése novemberben a korábbi nagy romlás után minden ágazatban érezhetően, a fogyasztók körében kissé kedvezőbb lett. Ez azonban továbbra is nagyon pesszimista, a válaszolók nagyobbik fele még mindig további romlásra számít, miközben a javulásban bízók aránya minimális. A megkérdezettek saját pénzügyi helyzetüket és várható megtakarítási képességüket a következő egy évben egyaránt jobbnak látták, mint októberben. A lakosság a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek jelenlegi vásárlási feltételeit változatlannak, a következő egy évre vonatkozót kissé romlónak érzékelte.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

GKI: semmivel sem nőtt a foglalkoztatottság »