Görögországban jön a 15 éves államkötvény

| forrás:
MTI/dpa
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tizenötéves államkötvény kibocsátására készül Görögország, első alkalommal azóta, hogy egy évtizede pénzügyi válságba süllyedt.

Az ERT görög közszolgálati műsorszóró társaság kedden közölt hírei szerint a kormány 2-2,5 milliárd euró értékű államkötvény kibocsátását tervezi, 2 százalék alatti hozammal. Görögország tízéves államkötvényeinek hozama jelenleg 1,16 százalékra rúg, míg a válság idején 35 százalékot tett ki. A súlyos gazdasági válságba került Görögország három alkalommal kért és kapott nemzetközi segítséget. A dél-európai ország nyolc év alatt, 2010 és 2018 között, több mint 270 milliárd eurót kapott, főleg eurózónabeli partnereitől és nemzetközi hitelezőktől, hogy elkerülje az államcsődöt, és ne hulljon ki az euróövezetből. Görögország 2018 augusztusában fejezte be utolsó segélyprogramját, de már előtte, 2018 februárjában sikeresen visszatért a nemzetközi tőkepiacokra egy hétéves lejáratú kötvény kibocsátásával.

Több mint kétszeres túljegyzés mellett 3 milliárd euró értékben értékesítették a papírokat 3,5 százalékos hozammal. Görögországot továbbra is befektetésre nem ajánlott, spekulatív szintnek megfelelő kategóriában tartja nyilván mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő. A Fitch nemzetközi hitelminősítő épp a múlt héten javította Görögország hosszútávú adósi besorolását az eddigi "BB mínuszról" "BB"-re, a besorolást további felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátással látott el.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Csökkent az államkötvények aukciós hozama »