Gőzerővel dolgoznak a monetáris unión

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Európai Bizottság a 2021-2027-es időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetéssel összefüggésben az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítése érdekében egy reformtámogató program és egy európai beruházásstabilizáló eszköz létrehozását javasolja - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

A kihívásokat gyűrnék le

A tájékoztatás szerint a javaslatok megoldást próbálnak találni a gazdasági és monetáris unió teljes megvalósulása előtt továbbra is fennálló kihívások egy részére, és bemutatják, hogy az uniós költségvetés miként mozgósítható a stabilitás, a konvergencia és a kohézió támogatása érdekében az euróövezetben és az EU egészében.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x) 

A javaslat szerint az európai beruházásstabilizáló eszköz jelentős gazdasági sokkok idején stabilizálni fogja a közberuházások szintjét és elősegíti a gyors gazdasági fellendülést az euróövezeti tagállamokban és az európai árfolyam-mechanizmust (ERM II) alkalmazó tagállamokban.

Ha szigorú kritériumok érvényesülnek a hatékony és eredményes makrogazdasági és fiskális politika tekintetében, akkor akár 30 milliárd euró összértékű hitelek mobilizálására is lehetőség nyílik, a költségek fedezését biztosító kamattámogatással. A 25 milliárd euró összköltségvetésű reformtámogató program az uniós tagállamok mindegyikében támogatja majd a gazdaság korszerűsítését célzó kiemelt reformokat.

A három pillér

A program három elemből áll. A reformok végrehajtását elősegítő eszköz (22 milliárd euró) pénzügyi támogatást biztosít a reformokhoz, a technikai támogatási eszköz (0,84 milliárd euró) szakismeretek nyújtására és megosztására szolgál, a konvergenciatámogató eszköz (2,16 milliárd euró) révén pedig célzott támogatást kapnak az eurót bevezetni kívánó tagállamok.

Ez utóbbi eszköz azoknak a tagállamoknak nyújt majd célzott pénzügyi és technikai támogatást, amelyek esetében vitathatatlan, hogy lépéseket tettek az euró bevezetése érdekében, és ennek során egyértelműen kötelezettséget vállaltak arra, hogy ésszerű és meghatározott időn belül belépnek az euróövezetbe.

Az eszköz nem módosítja az euróövezethez történő csatlakozás jelenlegi feltételeit, hanem gyakorlati támogatást nyújt a csatlakozni kívánó tagállamoknak az euró sikeres bevezetéséhez és az euróövezetben való eredményes részvételhez.

Hirdetés
Kereskedés

A day trading, azaz napi kereskedés során a kereskedő napon belül vásárol és...

Szavazz!

Megfizethetetlen lesz Budapest?

Egymilliós négyzetméterárat prognosztizál a budapesti belváros lakáspiacán...

Megszenvedjük az olasz válságot?

Kudarcba fulladtak az olasz kormányalakítási kísérletek, szakértői kormány...

Lakáshitel-kalkulátor
Brexit

A brit kormány várakozása szerint októberre meglesz a teljes körű...

A brit kormány "korlátozott ideig" még tartaná magát az Európai Unió...

Hirdetés
Csok

Csok: nem mindenhol nagy segítség

Megyénként és városonként hatalmas szórás: van, ahol a CSOK az ingatlan...

Kelet-Magyarországon fénykorát éli a CSOK

Budapesten a legkisebb a kedvezményt használók aránya.

Határokon át

Közel egymillió bevándorló kapott uniós állampolgárságot

Az új állampolgárok 88 százaléka az Unión kívülről érkezett.

Hirdetés
Ezt olvasta már?

Szilárdtest-akkumulátor fejlesztőbe invesztál a VW »