Gyors javítást ígért az Alt Cash

| forrás:
mti/TF
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Alt Cash Kft. facebook-oldalán is visszautasította azt a feltételezést, hogy olyan pénztárgépet fejlesztett volna, amellyel csalni lehet, és azt ígérte, hogy a kifogásolt hibát azonnal kijavítja.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) múlt héten vonta vissza az Alt Cash Kft. által forgalmazott, SAM4S NR-300 ONLINE elnevezésű, korábban már jóváhagyott, több tízezer kereskedő által megrendelt online pénztárgép engedélyét.

Az Alt Cash a hibát az engedély visszavonása óta azonosította és azt ígéri: még szerdán kijavítja. A könnyen javítható szoftveres probléma a NAV rendszerén keresztül, a már üzembe helyezett készülékeken is orvosolható - hívják fel a figyelmet.

Nem mindenki tudná feltörni a pénztárgépet

Hangsúlyozva, hogy minden szoftvert, technikai eszközt fel lehet törni, a cég leszögezi, "az MKEH-nek több hónappal az engedélyezés után, külső szakértők bevonásával és a forráskód birtokában sikerült biztonsági rést találni a készülékünkön. Mindez nem jelenti azt, hogy a felhasználók is képesek lennének rá".

Mi a hiba a cég szoftverével?

Egyben ismertetik, a SAM4S NR-300-as pénztárgép engedélyét azért vonták vissza, mert ha szétbontják a készüléket, feltörik a szervizpecsétjét, majd pedig egy PC-hez kötik az Adóügyi Ellenőrző Egységét (AEE), akkor egy apróbb szoftver hiányosság kihasználásával, elképzelhető, hogy lehet olyan nyugtára hasonlító bizonylatot készíteni a segítségével, amelynek nyomtatását nem rögzíti az AEE.

A beavatkozás blokkolja az egységet, ami erről értesítést küld a NAV szervernek, tehát a csak magas szintű műszaki és informatikai tudással végrehajtható és kevés haszonnal kecsegtető támadásnak nyoma marad - fogalmaznak. "Legalábbis az MKEH által, a fejlesztőinknek bemutatott bizonylatok ezt igazolják, a kijelentést minden kétséget kizáróan bizonyító naplófájlok bemutatását a hatóság munkatársai a mai napon megtagadták" - írta az Alt Cash.

Amúgy minden rendben van

Hangsúlyozzák azt is, hogy a SAM4S NR-300-as pénztárgép a jogszabályban foglalt követelményeknek megfelel, ezért is rendelkezett érvényes forgalmazási és forgalomba hozatali engedéllyel. A készülék felépítését és biztonsági szintjét a több hónapon át tartó típusvizsgálat során az MKEH és a NAV munkatársai is megismerték és elfogadták. A leírt támadási módszer kivédését előzetesen nem írták elő a gyártó számára - hívják fel a figyelmet.

Nyomoznak az ügyben

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden megerősítette, hogy az adócsalásra is alkalmasnak vélt pénztárgépek miatt tettek feljelentést, és a rendőrség kedden házkutatásokat tartott a hivatalnál és az Alt Cash telephelyén is. Az ORFK azt közölte: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda vesztegetés bűntett gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Rengeteg szabálytalanságot talált idén is a NAV »