-->

Gyorsan léptek Orbánék Demján kifakadása miatt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli az a törvényjavaslat, amelyet hétfőn terjesztett a parlament elé a kabinet - közölte Orbán Viktor kormányfő Demján Sándornak, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökének küldött válaszlevelében.

Beleillik a sorba

Demján Sándor múlt heti nyílt levelében arról írt, hogy a takarékszövetkezeti integráció célja a szövetkezeti szektor eredményének és vagyonának növelése volt, az eddigi események azonban ennek ellenkezőjét támasztják alá.

Az OTSZ elnöke azt kérte Orbán Viktortól, ellenőrizzék a célok teljesülését. A miniszterelnök hétfőn kelt válaszában azt közölte, hogy a kormányzati politika eredményeképpen az elmúlt hat évben a bankszektorban jelentős változások zajlottak le.

"Visszavásároltuk és nemzeti kézben tartjuk a Magyar Külkereskedelmi Bankot, a Budapest Bankot, és tulajdonrészt vásároltunk az Erste Bankban is. A takarékszövetkezeti rendszer újraszervezése is ebbe a sorba illeszkedik" - fejtette ki.

A kormánynak meggyőződése - folytatta Orbán Viktor -, hogy "egy újjászervezett, a megelőző évtizedek zavaros folyamatait tisztázó, megfelelő pénzügyi háttérrel rendelkező és professzionális irányítással működtetett takarékszövetkezeti rendszer természetes részét adja az új magyar bankrendszernek".

Kell a felügyelet

A kormányfő válaszában kijelentette: a kormány sikeresnek ítéli, egyben lezártnak tekinti a takarékszövetkezeti rendszer átalakítását, "kétes ügyletektől való megszabadítását" és feltőkésítését. Jelezte azonban, elfogadja Demján Sándornak azt a véleményét, hogy a takarékszövetkezeti rendszer nem működhet megfelelő felügyelet nélkül.

Azzal is egyetért - közölte -, hogy a felügyelet szempontjából a magyar bankszektornak versenysemlegesnek kell lennie. Ezért a kormány hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be, amellyel a teljes takarékszövetkezeti rendszert a bankfelügyelet ellenőrzése alá rendeli, és megadja a bankfelügyeletnek azokat a jogosítványokat, amelyek garantálják a takarékszövetkezetek biztonságos, jogszerű és átlátható működését.

Nem lesz több FHB-papír vásárlás

Orbán Viktor azt is tudatta, a kormány ellenzi, hogy a takarékszövetkezetek további FHB-részvényeket vásároljanak. Ennek megakadályozására a szükséges lépéseket megteszik. Hozzátette, a Demján Sándor nyílt levelében tudomására hozott feltételezett összefonódásokról alapos tényfeltárás után és kellő időben tájékoztatni fogja az OTSZ elnökét.

Demján Sándor állítása szerint az FHB tőkeemelésénél bizonyos szövetkezeteket kényszerítettek, hogy "a névérték hétszeresén vegyenek új részvényeket". Az OTSZ-elnök azt is írta levelében, hogy üzleti körök "céghálót szőnek a takarékszövetkezeti szektor köré, parazitaként szívják ki erőforrásait".

Gyorsan léptek

A szövetkezeti hitelintézetek felügyeletének erősítésére nyújtott be törvénymódosítást Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn az Országgyűlésnek; az MNB pedig jelezte, hogy felkészült a takarékszövetkezetek, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) megújított keretrendszernek megfelelő felügyeletére.

A törvényjavaslat indoklása szerint a pénzügyi szektor stabilitása, a bizalom helyreállítása és fenntartása, valamint erősítése a pénzügyi szabályozás kulcskérdése. A pénzügyi szektorral szemben támasztott elvárás, hogy innovatív legyen, szélesebb körű igényeket magasabb szinten és gyorsabban szolgáljon ki - olvasható az indoklásban, a javaslat a felügyeleti szerepkört is felértékeli.

Az indoklás szerint az integrációs folyamat keretében a szoros integráció lezárult. Az integráció további kiteljesítése, a szövetkezeti hitelintézetek közösségének erősítése szükségessé teszi a felügyelet ellenőrzésének kiterjesztését az integráció stabilabb és hatékonyabb működése, a közbizalom fenntartása és erősítése érdekében.

Elkötelezte magát a jegybank
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn kiadott közleményében jelentette be, hogy amennyiben a jogalkotó úgy dönt, hogy a jogszabályi környezet módosításával az egységes szemléletű pénzügyi felügyelés irányába lép tovább, az MNB felkészült a takarékszövetkezetek, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) megújított keretrendszernek megfelelő felügyeletére.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Az MNB továbbra is elkötelezett az árstabilitás mellett »