Gyorsan megalakulhat az új osztrák kormány

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

A vasárnapi osztrák előrehozott parlamenti választás végeredményének ismertetése után Alexander van der Bellen államfő megkezdi konzultációit a parlamentbe jutott pártok vezetőivel az új kormány alakításáról - erről maga az elnök beszélt Bécsben, miután leadta szavazatát.

Kötelesség a polgároknak

Van der Bellen kijelentette, nagyon fontosnak tartja, hogy minden választásra jogosult részt vegyen a voksoláson. "Álláspontom szerint a szavazás nem luxus, hanem kötelesség" - szögezte le.

Beszélt az államfő a választás utáni menetrendről is. Megerősítette, hogy a kormány kedden minden bizonnyal lemond, és ügyvezető kabinetként folytatja a munkát.

A választás kimeneteléről Van der Bellen csak annyit mondott, hogy nem bízik meg teljesen az előzetes közvélemény-kutatásokban, és más eredményt is elképzelhetőnek tart, mint amelyet ezek mutatnak.

Jelezte, hogy Európai Unió-párti kormány megalakulását tartaná szerencsésnek, különös tekintettel arra a helyzetre, amelyben az EU az Egyesült Királyság kilépéséről született döntés után került.

Kern újrázna

Szavazatát leadva Christian Kern kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke rövid nyilatkozatában optimistának mondta magát, és jelezte: arra számít, hogy pártja meglepetést okoz az előrejelzésekhez képest. Hozzátette, hogy a szavazás után hosszú ünneplésre készülnek. Videoüzenetében Kern ismét arra kérte a választókat, hogy pártjára szavazzanak, és tegyék lehetővé, hogy szociáldemokrata, a világra nyitott kormány alakuljon meg.

Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke - akit a kancellári poszt legesélyesebb várományosának tartanak - az óriási sajtóérdeklődés okozta káosz miatt a szavazóhelyiségbe érkezésekor nem tudott nyilatkozatot tenni. Távozása után annyit mondott, hogy jó eredményben reménykedik, és bízik abban, hogy a választók az országban a pártja által szükségesnek tartott változásokra szavaznak. Újra arra biztatott továbbá mindenkit, hogy vegyen részt a voksoláson.

Az előrejelzések szerint az előrehozott választás győztese az ÖVP lehet az SPÖ és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) előtt. A legtöbb elemző ÖVP-FPÖ koalíciót valószínűsít.

Optimista jobboldal

Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke a listavezetők közül utolsóként adta le szavazatát. Ezt követően úgy nyilatkozott, hogy várakozásai szerint az eredmények azt fogják mutatni, hogy megnövekedett a pártjába vetett bizalom.

Ő is azt hangoztatta, hogy arra számít: a választók egyértelműen feljogosítják a pártokat, hogy változtassanak a jelenlegi politikai irányzaton.

Reményei szerint a szabadságpárt minden idők legjobb eredményét érheti el. Az FPÖ a legtöbb szavazatot 1999-ben szerezte, csaknem 27 százaléknyit.

Kik kerülnek a parlamentbe?

Leadta szavazatát több olyan, kisebb párt listavezetője is, amelyet szintén esélyesnek tartanak arra, hogy bekerüljön a parlamentbe.

Matthias Strolz, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) elnöke ezt követően úgy nyilatkozott, hogy szeretné, ha a választások nyomán létrejövő új kormányban "több lenne az új erő, mint a régi". Hozzátette, hogy pártját "koalícióképesnek" tartja, tehát adott esetben kész tárgyalni más pártokkal az esetleges koalíciós részvételről is.

Ulrike Lunacek, a Zöldek listavezetője az oe24 televíziónak azt hangoztatta, hogy reményei szerint a választáson magas lesz a részvételi arány, és pártjának is sok szavazat jut. Kijelentette, a választás nyomán olyan koalíciót szeretnének látni, amely a jövőbe vezeti Ausztriát, és "nem okoz nehézségeket Európának".

A Zöldekből kivált Peter Pilz, a Pilz Listája nevű párt alapítója a szavazóhelyiséget elhagyva úgy nyilatkozott, reményei szerint elegendő voksot kapnak ahhoz, hogy beválasszák őket a parlamentbe, de bizonyosan ezt csak az eredmények ismeretében mondhatják el.

A választás előtti előrejelzések szerint a NEOS, a Zöldek és a Pilz Listája is eléri a 4 százalékos parlamentbe jutási küszöböt, de legfeljebb néhány százalékponttal érnek el többet annál.

Kis incidens

A vasárnapi voksolás alapvetően rendben zajlott le, a megfigyelők magas részvételt jósoltak egyebek között a kellemes, nyárias időjárás miatt. A hatóságok egyetlen incidensről számoltak be: egy idős férfi megpróbált felgyújtani egy vidéki szavazóhelyiséget, de a közelben tartózkodók megakadályozták. A férfi a helyszíni beszámolók szerint feltehetően szellemi fogyatékossággal küzd, és azzal indokolta szándékát, hogy elégedetlen a politikusokkal.

Az osztrák választás első eredményei 17 óra után várhatók.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Itthon növekedett leginkább az ipari termelés »

4IG 673 (1,97 ) ALTEO 844 (0,48 ) ANY 1370 (-0,36 ) APPENINN 383 (-0,91 ) AutoWallis 104 (-2,80 ) BIF 300 (-1,64 ) CIGPANNONIA 191 (-2,05 ) EHEP 9150 (1,10 ) EMASZ 30800 (1,99 ) ENEFI 399 (-0,25 ) ESTMEDIA 138 (-0,43 ) FORRAS/T 1970 (3,68 ) FUTURAQUA 99 (-1,20 ) GSPARK 5020 (2,24 ) KULCSSOFT 3120 (-2,50 ) MASTERPLAST 752 (1,62 ) MOL 2918 (0,62 ) MTELEKOM 436 (-0,11 ) NORDTELEKOM 49 (1,77 ) NUTEX 54 (-8,81 ) OPUS 329 (0,12 ) OTP 15770 (1,74 ) OTT1 246 (-0,81 ) PANNERGY 732 (-0,54 ) RICHTER 6120 (0,74 ) WABERERS 1190 (-2,46 )