Gyorsított eljárásban dönthetnek a brókercégek szabályozásáról

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Már áprilisban gyorsított eljárással megtárgyalhatja a parlament azokat a módosító indítványokat, amelyek következtében hatékonyabban és átláthatóbban működhet a hazai befektetési vállalati piac – mondta a Napi Gazdaságnak adott interjúban Rogán Antal, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke, a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal az újság csütörtöki számában publikált interjúban kifejtette: egy évtized korrupciós ügyeinek lett most vége, ami annak köszönhető, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének összevonásával létrejött szervezet sokkal hatékonyabban tudta feltárni a visszaéléseket. "Végre van egy hatékony ellenőrzés, amelynek gyakoriságát szigorítani kell" - hangsúlyozta. Hozzátette: keményebb eszközöket kell a felügyelet kezébe adni, például a gyakoribb ellenőrzés, a fogyasztóvédelmi intézkedések és az informatikai audit formájában.

Legyen olyan felügyeleti biztos, akit nem csak probléma esetén rendelnek ki a cégekhez, hanem az ellenőrzés valamelyik szakaszát követően a működést is folyamatosan ellenőrizni tudja - mondta. Hozzátette, azt is támogatja, hogy az MNB külső tanácsadókat vonhasson be annak érdekében, hogy többször és alaposabban tudjanak vizsgálódni.

Biztonságban a rendszer?

A politikus arról is beszélt, aki egy befektetési céghez viszi a pénzét, az eleve nagyobb kockázatot vállal, mint aki bankban helyezi el a megtakarításait. Ezért az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) százezer euróig (30 millió forintig), a Befektető-védelmi Alap (Beva) pedig húszezer euróig (hatmillió forintig) nyújt védelmet. A politikus szerint a Quaestor Csoport kötvénytulajdonosait a pénzügyi szektornak kell kártalanítania.

Rogán Antal hangsúlyozta: a magyar gazdaság és pénzügyi szektor biztonságban van, a bankrendszer mérlegében a befektetési célra elhelyezett pénzeszközök kisebb súllyal vannak jelen. A bankok tulajdonában lévő befektetési alapok, a takarékszövetkezeti rendszer komoly átvilágításon ment keresztül, biztonságosan működnek. A pénzügyi befektetési vállalkozások piacán is vannak prudensen (felelősségteljesen, a jogszabályoknak megfelelően) működő cégek, de most mindenkinek kőkemény ellenőrzésre kell számítania.

A politikus úgy vélekedett, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bankot (MFB) is komoly kár fogja érni a Quaestor Csoportnak a Gyurcsány-kormánytól kapott 17 milliárd forintos hitele miatt. Szerinte kell vizsgálni, hogyan kaphatta meg a cég garancia nélkül a hitelt. Kiemelte, több mint két évbe telt 2010 és 2012 között, hogy az állam úgy módosítsa a szerződéseket, hogy a hitel mögé érdemi vagyoni garanciák kerüljenek. Ugyanakkor attól tart, hogy azok így sem fogják tudni fedezni a 17 milliárdos kölcsön összegét.

Az előzmények

A jegybank február 24-én jelentette be, hogy azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét és felügyeleti biztosokat rendelt ki a céghez. A jegybank a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB) tartozó négy banknál korlátozta a betétkifizetést és szintén felügyeleti biztosokat rendelt ki. A Buda-Cash a gyanú szerint körülbelül 30 milliárd forinttal károsíthatta meg saját ügyfeleit, továbbá 60-65 milliárd forinttal nem tud a csoport bankjai felé elszámolni. Az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, ezért az MNB büntető feljelentést tett az illetékes rendőr-főkapitányságnál.

Hatvanmilliárdos csalás és más bűncselekmények gyanújával vették őrizetbe Tölgyesi Pétert, a Buda-Cash Brókerház felfüggesztett vezérigazgatóját, résztulajdonosát – mondta Bánáti János ügyvéd, az üzletember védője. Szerdán előzetes letartóztatásba helyezett három embert az ügyben a Fővárosi Törvényszék.

A Buda-Cash után a Hungária Értékpapírnál is hiányosságokat fedeztek fel a felügyelet munkatársai, ügyükben vasárnap már előzetes letartóztatást rendelt el a bíróság.

Dőlt a Quaestor is

Hétfőn Tarsoly Csaba elnök-vezérigazgató tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) illetékes vezetőjét arról, hogy a rendkívüli mértékben megnövekedett kötvényeladási igények miatt a kötvényeket kibocsátó Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett.

A cég indoklása szerint "a Buda-Cash botrány olyan pánikot okozott az értékpapírpiacon, amely lehetetlenné tette a piac normális működését. (...) A kialakult pánik során ügyfeleink olyan mennyiségű kötvényt kívántak értékesíteni, amely meghaladja a Quaestor Csoport likvid pénzügyi eszközeit".

Az MNB kedden felügyeleti biztost rendelt ki a Quaestor Értékpapír Zrt.-hez, amelynek tevékenységét felfüggesztette. A jegybank honlapján közöltek szerint a felügyeleti biztos átvette a vállalkozás vezetésétől annak jogköreit.

Szerdán a rendőrség házkutatást tartott, majd a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást indított csalás bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Befektetési alapok: az elmúlt hét vesztesei és nyertesei »

4IG 646 (3,03 ) AKKO Invest 431 (-2,27 ) ALTEO 740 (0,54 ) ANY 1200 (-0,41 ) APPENINN 361 (-0,28 ) CIGPANNONIA 337 (4,33 ) CyBERG 870 (-2,25 ) DELTA 93 (-0,11 ) Duna House 350 (0,57 ) EHEP 1995 (0,25 ) ENEFI 309 (1,31 ) FORRAS/OE 1180 (1,72 ) FUTURAQUA 72 (2,87 ) GSPARK 3150 (-1,56 ) MASTERPLAST 646 (0,62 ) MOL 1795 (-0,83 ) MTELEKOM 385 (-0,52 ) NORDTELEKOM 28 (-0,71 ) NUTEX 29 (4,33 ) OPUS 273 (1,49 ) ORMESTER 11600 (0,87 ) OTP 10920 (0,37 ) OTT1 173 (1,17 ) PANNERGY 656 (2,50 ) RICHTER 7075 (0,64 ) SET Group 66 (-1,64 ) TAKAREK 492 (0,20 ) WABERERS 1140 (2,24 ) ZWACK 16450 (0,92 )