Gyorsult a fogyasztói árak emelkedése

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elsősorban az élelmiszerárak növekedésére gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének üteme a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagállamaiban júliusban.

Az OECD 35 tagországában átlagosan 2,1 százalékos volt az éves infláció, 0,1 százalékponttal magasabb a júniusban mért 2 százalékhoz képest - derült ki az OECD honlapján kedden közzétett adatokból. Az OECD-országokban éves összevetésben nem változtak az energiaárak júliusban, miközben az élelmiszerárak növekedése 2,2 százalékra gyorsult a júniusi 2,1 százalékról. Az élelmiszer- és energiaárakat nem számolva az infláció 2,3 százalék volt júliusban az előző havi 2,2 százalék után. A 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban, amely a világ gazdasági termelésének csaknem 85 százalékát adja, éves összevetésben 3,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak júliusban a júniusi 3,5 százalék után.

Az euróövezetben a júniusi 1,3 százalékról júliusban 1 százalékra, az Európai Unióban pedig 1,6 százalékról 1,4 százalékra lassult a fogyasztói árak növekedése éves összevetésben.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Mélyponton az infláció az euróövezetben »