Győzelem vagy vereség a vasárnapi boltnyitás?

| szerző:

Az országgyűlés nagy többséggel megszavazta a vasárnapi boltzár feloldását. Ám a parázs vita ettől még korántsem csitult. Ön szerint győzelem vagy vereség a vasárnapi boltnyitás? Szavazzon!

Győzelem Bár nyilvánvaló győztese a kormány meghátrálásának a parlamenti ellenzék. Valójában nem annyira a politikusok, sokkal inkább a fogyasztók győzelméről beszélhetünk. Ismét kiderült, hogy a fogyasztóké ma a legnépesebb „tábor” az országban. Mert fogyasztók a munkavállalók és a munkaadók, de a munkanélküliek és a nyugdíjasok, meg az óvodások és az iskolások is. Miként a politikai értelemben vett jobb és baloldaliak is egyaránt fogyasztanak. Mondhatni, hitbéli meggyőződésüktől szinte függetlenül. A nálunk megtelepedett multinacionális cégek szintén győztesnek érezhetik magukat, igaz, ezek a vállalatok a boltzárral is nyertek. A kereskedelemben most megnyíló állásokra pályázó dolgozók is nyerhetnek, feltéve, hogy jár nekik a vasárnapi pótlék, s ki tudják harcolni a vasárnapokért járó hétközi szabadnapokat. Jól jön a vasárnap a büféseknek, vendéglősöknek, mozisoknak. És a turizmusból élők is jobb szezonban reménykedhetnek.

Vereség Bár látszólag a kormány a vesztese a vasárnapi boltzár feloldásának. Valójában mégis sikerült kifogniuk a szelet az ellenzék vitorláiból, s így elkerültek egy három igenes népszavazást. Ha már politikai vesztest keresünk, akkor elsőként a kisebbik kormánypártot találjuk meg. A KDNP-ről ismét kiderült, hogy egészen súlytalan tagja a koalíciónak. Szintén jelentős presztízsveszteséget könyvelt Orbán Viktor miniszterelnök, aki ezúttal nem tudta elérni, hogy a kormány tagjai egységesen szavazzanak. Különösen a Miniszterelnökséget vezető Lázár János távolmaradása érintheti érzékenyen a kormányfő pozícióját. Az egyházak felháborodása is vereséget sejtet, bár jobban belegondolva, az üres templomokra, nyitott plazák mellett, könnyebb magyarázatot adni, mint boltzár idején. És vesztesek a boltzáron mostanáig jól kereső kiskereskedők, meg a családi vasárnapjaikat ismét feláldozni kényszerülő bolti eladók, pénztárosok és árufeltöltők.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megfizethetőbbé válhatnak az új lakások »