Ha Európa most nem lép, annak évtizedekig ihatjuk a levét

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Hiába néz ki most jól az európai gazdaság, az EU nagy kihívások előtt áll a kevés befektetés, a fiatalok munkanélkülisége és a növekvő társadalmi szakadékok miatt - áll az Euractive cikkében.

Tavaly novemberben az Európai Bizottság a legmagasabb gazdasági növekedést vetítette előre a 2007-2008-as gazdasági válság óta. Nő a foglalkoztatottság, a munkanélküliségi ráta 7,3 százalék EU-s szinten, és az országok is többé-kevésbé rendbe tették az éves pénzügyeiket: az átlagos költségvetési hiány a GDP 1,1 százaléka az unióban.

Mégsem olyan rózsás a helyzet

Az EU helyzete még így is messze van az optimálistól. Az uniós gazdaságok továbbra is súlyosan el vannak adósodva, és hiába van több európainak munkája, ha fizetések nagy része alacsony. Spanyolországban például, amelyet az utóbbi években többen dicsértek, egyre általánosabb a szegénység a munkával rendelkezők között is.

Mario Draghi többször felhívta a figyelmet az alacsony fizetésekre, mivel a Európai Központi Bankot aggasztja az inflációra gyakorolt hatásuk. Pierre Moscovici, a gazdasági ügyekért felelős biztos pedig novemberben arról beszélt, hogy a fellendülés gyengébb volt, mint a múltban tapasztalható válságok után, és ennek oka a lassú bérnövekedés a nemzeti gazdaságokban.

Például az állami beruházások is a válság előtti szint alatt maradtak, és még mindig csak kis százalékát adják az uniós GDP-nek, a nemzeti és európai szinten tett erőfeszítések ellenére, beleértve a Stratégiai Befektetések Európai Alapját is. Sok fiatal európai számára ráadásul a munkahelyi bizonytalanság, az alacsony bérek vagy csak egyszerűen a munkanélküliség kezd a megszokottá válni.

Jómód

Ahogy azt Juncker is írta, könnyen lehet, hogy a napjaink fiatal generációja, kevésbé lesz jómódú, mint a szüleik. Márpedig a növekvő verseny és a technológiai forradalom idején Európa nem engedheti meg magának, hogy elveszítse a legjobban képzett nemzedékét.

Épp ezért az elkövetkezendő évtizedben az európai költségvetés elsődleges célja a fiatalok oktatásának és kutatásoknak a támogatása kell legyen.

Az Európai Parlamentnek tavaly ősszel már sikerült visszafordítania azt a 750 millió eurós csökkentést, amelyet a tagállamok szerettek volna elérni ezen a téren. A tárgyalások részeként a képviselők 116,7 millió euróval növelték az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés alapjait, amely így összesen 350 millió eurónál tart.

Még több pénz

A Parlament és a tagállamok abban is megállapodtak, hogy 110 millió eurót vonnak be a Horizont 2020 programba, azaz az EU kutatási programjába és 24 millió eurót az Erasmus programba.

De több lehetőséget teremteni a fiatalok számára, növelni a munkahelyek minőségét és a béreket, illetve visszahozni a válság előtti beruházási szinteket nagyobb erőfeszítéseket igényel az országoktól és a magánszektortól is.

Sok forog kockán. A tartós társadalmi szakadékok hosszú távú kihívást jelentenek az EU stabilitása szempontjából, és talán ez lesz az egyik legfontosabb kérdés az elkövetkező években.

Strukturális reformok 2.0

A „strukturális reformok 2.0” részeként a Bizottság célja a munkaerőpiac működésének javítása, a munkaerőpiaci részvétel növelése, a jobb oktatási és képzési rendszerek kialakítása, valamint annak elérése, hogy az unión belül könnyebben legyen az új technológiák elterjedése és valóban egységes piac jöhessen létre.

De ahogy arra az IMF európai osztályának igazgatója, Poul Thomsen is figyelmeztetett, Brüsszel csak korlátozott mértékben tudja gyorsítani a reformokat a tagállamokban. A gazdasági mentőövek tapasztalataira alapozva Thomsen szerint a reformok csak akkor működnek fel, ha "erős a hazai tulajdon".

Véleménye szerint a jelenlegi erős ciklikus fellendülés biztosítja a lehető legjobb gazdasági környezetet az ilyen reformok végrehajtásához. Európa nem szalaszthatja el azt a lehetőséget.

Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Ez gond, a növekedés egyszerűen zéró »