Ha lesz válság, emiatt fog kitörni

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hektikus, de még normálisnak tekinthető, kilengésekkel tarkított piaci környezetre lehet számítani 2018-ban, ennek esélye 75 százalék, míg egy komoly gazdasági összeomlás 15 százalékos valószínűsséggel következhet be - mondta Philippe Ithurbide, az Amundi globális elemzési vezetője csütörtökön Budapesten a befektető társaság sajtótájékoztatóján.

Hektikus évünk lesz

Ezzel párhuzamosan mindössze 10 százalék az esélye annak, hogy 2018-ban fennmaradjon a világban a stabil növekedés, az alacsony infláció és kis volatilitású globális gazdaság, melyek a tavalyi évet jellemezték. Philippe Ithurbide rámutatott: 2017 "csodálatos év" volt a nemzetközi tőkepiacokon, beindult a világban az összehangolt, egyidejű gazdasági növekedés, alacsony maradt az infláció és a kamatszint, miközben a jegybankok korábbi pénzteremtési akciói miatt rendkívül sok pénz, jelentős likviditás volt a piacokon.

Tanulj a tőzsdén kereskedni 21 nap alatt! Kérd az INGYENES videóidat még ma! (A kereskedés kockázatos.) (x)

Az idei év elején még elég sokan reménykedtek benne, hogy ez az állapot akár egész évben kitarthat, ma viszont már csak 10 százalék esélyt adott ennek az Amundi vezető elemzője. Rámutatott: 2018 legvalószínűbb tőkepiaci forgatókönyve ma az, hogy a volatilitás megemelkedik, és rendszeresek lesznek a kisebb-nagyobb kilengések a piacokon.

Az első kockázati tényező

A legrosszabb forgatókönyv bekövetkezésének, miszerint 2018-ban drasztikus megingás következhet be a piacon, a valószínűségét 15 százalékra becsüli a szakember. Úgy vélte, a legnagyobb kockázatot a kötvénypiacok árazása hordozza magában, mert a jegybankok által a teremtett likviditás jelentős része itt csapódott le, hozzátéve, hogy egy 100 bázispontos hozamemelkedés jellemzően 6-7 százalékos veszteséget okozna a kötvényalapoknak Európában és Észak-Amerikában.

A második

Philippe Ithurbide szerint a második piaci kockázati tényező az amerikai részvénypiac lehet, ami számos befektető szerint rendkívül túlértékelt, hozzátéve, hogy első ránézésre valóban "drágának" tűnhet az Egyesült Államok részvénypiaca.

A szakember szerint figyelembe kell venni azt is, hogy az amerikai gazdaság dinamikus növekedési időszakot él át. A Fed fokozatos szigorítását ellensúlyozhatják a gazdaságpolitikai intézkedések (például az adócsökkentés), így a vállalati profitok dinamikus emelkedése reális alapot teremthet a részvényárfolyamok további emelkedésének - fűzte hozzá.

A harmadik

Véleménye szerint a harmadik kockázati tényező a kínai hitelpiac. A kínai gazdaság a 2008-ban kitört nagy pénzügyi válság után is dinamikus növekedési pályán maradt, és a kormány továbbra is az évi 6 százalék feletti növekedést célozza.

Ennek egyik következménye az eladósodottság növekedése minden téren, így államot, a vállalatokat, a háztartásokat tekintve, ezért a globális kamatszint emelkedése nehéz helyzetbe hozná a kínai gazdaságot - mutatott rá a befektetési szakértő.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Megtorpant a lízingpiac a válság következtében »