Hamarosan eljöhet a várva várt felminősítés

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Londoni pénzügyi elemzők szerint az európai felzárkózó térségben a magyar gazdaság sérülékenysége csökkent a legnagyobb mértékben a pénzügyi válság óta, és ez a magyar adósosztályzatok idei felminősítését eredményezheti. A régió legsebezhetőbb gazdasága jelenleg Ukrajna.

A középmezőnyben vagyunk

A Morgan Stanley pénzügyi szolgáltató csoport rendszeresen összeállítja számos mérőszámból képzett térségi sérülékenységi mutatóját (Vulnerability Scoring Indicator, VSI). A hétfőn ismertetett új sorrend alapján Magyarország és Lengyelország szerepel a mezőny közepén, a legkevésbé sebezhető a cseh gazdaság.

A ház londoni elemzői kiemelik, hogy 2008-ban, a globális pénzügyi válság elhatalmasodásának évében még a magyar gazdaságé volt a legrosszabb VSI-index, azóta azonban éppen a magyar sérülékenységi mutató javult a térségen belül a legnagyobb mértékben, mindenekelőtt a külső fizetési helyzetet mérő változók - köztük a folyómérleg-egyenleg és a külső adósságráta - javulása miatt.

Jöhet a felminősítés

A Morgan Stanley elemzői szerint jelenleg Magyarország külső pénzügyi pozíciója a legerőteljesebb a cég által vizsgált felzárkózó gazdaságok között, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes többlete ugyanis meghaladja a hazai össztermék (GDP) 9 százalékát. Igaz, hogy ebben jelentős része van az olajárak zuhanásának, de a többlet zömét nem ciklikus, hanem szerkezeti tényezők magyarázzák - áll a Morgan Stanley hétfői tanulmányában.

A ház szerint emellett jelentősen csökkentette a magyar gazdaság külső sérülékenységét a külső adósság meredek ívű csökkenése is a devizaalapú hitelek átváltása nyomán, valamint az, hogy folyamatosan bővül a magyar állampapírpiac hazai befektetői bázisa.

Az elemzés szerint a 78 százalékos GDP-arányos magyar adósságráta ugyan még mindig magas, ennek kamatterhe, valamint az államháztartási hiány azonban szintén jelentősen javult, és mindkét mutató most van a legalacsonyabb szinten azóta, hogy a Morgan Stanley 2000-ben elkezdte a VSI-indexek közlését. A ház londoni elemzői szerint mindez jó esélyt jelent arra, hogy Magyarország az idén visszaszerezze befektetési ajánlású hitelminősítői besorolását. Ezt más nagy londoni házak is jósolják.

Nem lesz hatása a felminősítésnek

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - londoni befektetési részlegének közgazdászai legújabb térségi előrejelzésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a magyar adósosztályzatok felminősítéséhez egyértelműen megvan a háttér: a gazdasági növekedés üteme jelentősen gyorsult a pénzügyi válság óta, az államháztartás hiánya jóval a hazai össztermék 3 százaléka alá csökkent, lefelé tartó pályán van az adósságteher, és a háztartások megszabadultak devizaalapú hitelkitettségeiktől.

A Commerzbank londoni elemzői szerint ugyanakkor - bár a felminősítés "jó hír" lesz a kockázati felárak szempontjából - nem várható "hatalmas hatás" a helyi befektetési eszközök hozamaira és a forint árfolyamára; ezeket a mérőszámokat továbbra is a feltörekvő piacokkal szembeni mindenkori globális kockázatvállalási hajlandóság határozza meg.

Egy lépésre a céltól

A három nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's jelenleg egyaránt a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. A mérleg azonban már tavaly is érdemben javult: a Fitch májusban, a Moody's novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar adósosztályzatok kilátását az addigi stabilról, a Standard & Poor's pedig - a stabil kilátás fenntartása mellett - felminősítette a magyar államadós-besorolást.

A Fitch Ratings Londonban ismertetett legutóbbi besorolási előrejelzésében közölte, hogy a legnagyobb valószínűséggel - Portugália mellett - Magyarország lesz a következő olyan államadós, amely e cég nyilvántartásában visszakerülhet a befektetési ajánlású államadós-osztályzati kategóriába, tekintettel arra, hogy a két ország szuverén adósosztályzata egyaránt "BB plusz" - vagyis a befektetési alapszinttől egy fokozattal marad el -, és e besorolásokra pozitív kilátás van érvényben. Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata március 4-én kezdődik, amikor a Moody's menetrendjében kerül sorra a magyar adósosztályzat elbírálása.

Random Capital
Hirdetés
Lakáshitel-kalkulátor
Hirdetés
Ezt olvasta már?

Javult a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban »